paramythianews

Nέα από δήμο Σουλίου – Θεσπρωτία – Ήπειρο

Νίκος Ζαχαριάς: Η μάχη με την καθημερινότητα δεν τελειώνει ποτέ (συνέντευξη στην εφημερίδα Πολιτική)

Συνέντευξη του Νίκου Ζαχαριά στην εφημερίδα Πολιτική στο φύλλο Σεπτεμβρίου

Είμαστε σχεδόν στο μέσο της θητείας των αυτοδιοικητικών αρχών και η «πολιτική» με αφορή την παρουσίαση μιας δέσμης ηλεκτρονικών υπηρεσιών που προσφέρει στους δημότες του ο δήμος Πάργας, συνομίλησε με τον δήμαρχο Πάργας, Νίκο Ζαχαριά, όχι μόνο για την smart parga, αλλά και για την γενικότερη πορεία του μέχρι τώρα.

Συμπληρώνονται δυο χρόνια από την ανάληψη των καθηκόντων σας. Ποιοι είναι οι κυριότεροι στόχοι που πετύχατε;

Μια από τις πρώτες αλλαγές στις οποίες προχωρήσαμε ήταν η οργανωτική δομή του Δήμου, με αποτέλεσμα  μετά από δυο χρόνια να έχουμε ένα νέο οργανόγραμμα που έχει οδηγήσει στην δημιουργία καινούργιων δομών, καθώς και στην αναδιάρθρωση των παλαιών. Επιπλέον συγκεντρώσαμε τις υπηρεσίες που ήταν εκτός Δημαρχείου με αποτέλεσμα όλες να φιλοξενούνται σε ένα νέο κτήριο που πληρεί τις απαραίτητες προδιαγραφές. Πλέον οι υπάλληλοί μας δεν βρίσκονται παραταγμένοι σε διαδρόμους, αλλά έχουν γραφεία και την απαραίτητη σύγχρονη υποδομή που θα τους δώσει την δυνατότητα να προσφέρουν το μέγιστο δυνατό των δυνατοτήτων τους. Με δεδομένη την υποστελέχωση των υπηρεσιών μας, οι αλλαγές αυτές ήταν επιβεβλημένες. Ο Δήμος δυστυχώς δεν μπορεί να προσλάβει το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό, κάτι που αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της πολιτείας.

Συμπληρωματικά καθιερώνουμε μια σειρά ψηφιακών υπηρεσιών προς τους πολίτες, ώστε να μπορέσουμε να τους εξυπηρετήσουμε σε μεγαλύτερο βαθμό, χωρίς όπου είναι δυνατό να απαιτείται η επίσκεψη στις υπηρεσίες του Δήμου. Πριν από λίγες ημέρες παρουσιάσαμε μια δέσμη από ηλεκτρονικές υπηρεσίες (smart.parga.gr) που εκσυγχρονίζουν τον Δήμο μας, προσφέροντας αρκετές δυνατότητες στους πολίτες. Οι υλοποιημένες αυτές δράσεις θα παρουσιαστούν στο αμέσως επόμενο διάστημα με μια ολοκληρωμένη καμπάνια που θα στοχεύει στην εξοικείωση με την χρήση τους, αλλά και στην αποδοχή τους από την κοινωνία.

Μέρα με την μέρα κερδίζουμε την μάχη της καθημερινότητας και με πολυάριθμες παρεμβάσεις προσπαθούμε να επιτύχουμε την αισθητική αναβάθμιση της περιοχής μας. Σχεδιάζουμε, παράγουμε και εργαζόμαστε συνέχεια για να μπορέσουμε τα επόμενα χρόνια να ολοκληρώσουμε το μεγαλύτερο μέρος από τους στόχους που έχουμε ορίσει, βελτιώνοντας την ζωή των δημοτών μας. Με τις δικές μας δυνάμεις, αλλά και με την αξιοποίηση όλων των προσφερόμενων χρηματοδοτικών εργαλείων επιδιώκουμε την υλοποίηση μικρών ή μεγαλύτερων έργων που θα αλλάξουν τις υποδομές του Δήμου μας

Μετά από την δοκιμασία του σεισμού που έπληξε τον Δήμο, έχουν επουλωθεί οι πληγές που δημιουργήθηκαν;

Ο Δήμος από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε αυτή η καταστροφή στην Δημοτική Ενότητα Φαναρίου, βρέθηκε με τις υπηρεσίες του στο πλευρό του πολίτη και φρόντισε τόσο για την ικανοποίηση των πρώτων αναγκών, όσο και για την γρήγορη καταγραφή των ζημιών στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, με αποτέλεσμα η πολιτεία να ανταποκριθεί και οι σεισμόπληκτοι κάτοικοι να αποζημιωθούν με ένα ποσό που έφτασε τα  1,3εκ €. Φυσικά θα ήταν επιπόλαιο να λέγαμε ότι έχουν επιλυθεί όλα τα προβλήματα, ιδιαίτερα την στιγμή που οι πληγέντες βρίσκονται σε διαδικασία επισκευής των κατοικιών τους σύμφωνα τα όσα ορίζει ο νόμος. Η προσπάθεια και το ενδιαφέρον μας είναι συνεχές, επεμβαίνοντας όπου χρειάζεται και αντιμετωπίζοντας μαζί με τους πολίτες τα όποια προβλήματα προκύπτουν.

Έχετε δώσει έμφαση στην καθημερινότητα του πολίτη. Φέτος κάνατε αποκομιδή απορριμμάτων με μέσα και υπαλλήλους του Δήμου. Ήταν κάτι εύκολο και είστε ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα;

Ευχαριστημένοι είμαστε μόνο όταν και οι πολίτες είναι ευχαριστημένοι, κάτι που φαίνεται από το αποτέλεσμα και από τις θετικές κρίσεις. Η μάχη με την καθημερινότητα δεν τελειώνει ποτέ, αφού αφορά άμεσα την ζωή όλων μας. Αυτό που επιδιώκουμε είναι να μπορέσουμε να προσφέρουμε περισσότερα. Με την αποκομιδή με δικά μας μέσα, αλλά και με συμπληρωματικές ενέργειες όπως το πρόγραμμα ανακύκλωσης και την διαχείριση των ογκωδών αντικειμένων καταφέραμε αρκετά. Μόλις αναλάβαμε δημιουργήσαμε από την αρχή ένα πρόγραμμα ανακύκλωσης, που μετά από δυο χρόνια και με την αποδοχή του από τους δημότες έχει αρχίσει να έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Η ανακύκλωση συσκευών, λαμπτήρων και γυαλιού λειτουργεί εξαιρετικά, ενώ σε καλό επίπεδο είναι και η ανακύκλωση συσκευασιών. Επιπλέον με τους κίτρινους κάδους που καθιερώσαμε, δώσαμε την δυνατότητα στους δημότες να απορρίπτουν οργανωμένα τα ογκώδη αντικείμενα, προστατεύοντας το περιβάλλον. Αυτές τις δράσεις μας θα συμπληρώσει και θα οργανώσει καλύτερα το πράσινο σημείο και οι πράσινες γωνιές  για τις οποίες έχουμε εξασφαλίσει την χρηματοδότηση τους και σταδιακά υλοποιούνται.

Οι παρεμβάσεις σε κάθε μεριά του Δήμου με εκτεταμένους καθαρισμούς και δράσεις ευπρεπισμού του χώρου, αγκαλιάστηκαν από τους δημότες, που σε πολλές περιπτώσεις με την εθελοντική τους συμμετοχή εργάστηκαν συμπληρωματικά στις προσπάθειες της δημοτικής αρχής. Σε καμία περίπτωση δεν εφησυχάζουμε και σε συνεργασία με τους πολίτες θα μπορέσουμε να αλλάξουμε νοοτροπίες χρόνων, επουλώνοντας τις πληγές που οι ίδιοι δημιουργούμε στον τόπο μας.

Είχατε ξεκινήσει από την αρχή της θητείας σας συχνές συναντήσεις με κατοίκους των τοπικών κοινοτήτων, ποιος ήταν ο στόχος και τι αποκομίσατε από αυτές;

Είναι στην κουλτούρα μας ότι η γνώμη όλων των δημοτών μπορεί να αποτελέσει το χρησιμότερο εργαλείο για μια Δημοτική Αρχή, πέρα από την αυτονόητη υποχρέωση που αυτή έχει να αφουγκράζεται συνέχεια την κοινωνία. Οι συναντήσεις σε κάθε Τοπική Κοινότητα δίνουν την ευκαιρία να ακούσουμε άμεσα τους Δημότες και να καταγράψουμε τα προβλήματα τους, αλλά και τις προτάσεις τους. Ταυτόχρονα συνδιαμορφώνουμε και αναπροσαρμόζουμε όπου χρειάζεται την πολίτική μας, ώστε αυτή να ικανοποιεί τις πραγματικές ανάγκες των δημοτών. Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν σε κάθε γωνιά του Δήμου, σύμφωνα πάντα με τα όσα επιβάλει η αντιμετώπιση της πανδημίας. Στόχος μας είναι να μπορεί κάθε πολίτης να έχει λόγο στην διάρκεια της θητείας της Δημοτικής Αρχής και όχι μόνο στην εκλογική διαδικασία.

Με την κοινωνική πολιτική τι γίνεται; Πετύχατε τους στόχους σας στον ευαίσθητο αυτό  τομέα;

Με τις αλλαγές στο οργανόγραμμα του Δήμου θεσμοθετήσαμε νέες δομές όπως το ΚΑΠΗ και η Φιλαρμονική, που έχουν να προσφέρουν πολλά και αυτονόητα οφέλη. Ενισχύσαμε την λειτουργία των προγραμμάτων, Βοήθεια στο σπίτι, Κέντρο Κοινότητας και Κοινωνικό Παντοπωλείο, που έχουν διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στην εξισορρόπηση των κοινωνικών ανισοτήτων, αλλά και στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Επιπλέον επανασυστήσαμε το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του Δήμου, το οποίο αποσκοπεί στην παροχή δωρεάν προγραμμάτων επιμόρφωσης στους Δημότες μας και  ελπίζουμε σύντομα να μπορέσει ξανά να προσφέρει τις υπηρεσίες του, μια που λόγω της πανδημίας έχει διακόψει την δια ζώσης λειτουργία του. 

Διαπιστώνοντας τις μεγάλες ανάγκες για ενίσχυση της προσχολικής αγωγής δημιουργήσαμε ένα νέο Παιδικό Σταθμό στην Ανθούσα και φροντίσαμε για την ανανέωση της υλικοτεχνικής υποδομής. Παρεμβάσεις έγιναν και γίνονται και στις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με εκτεταμένες συντηρήσεις των κτηρίων και εξυπηρέτηση των αιτημάτων της κάθε σχολικής κοινότητας. Σε κάθε περίπτωση στον τομέα αυτό σχεδιάζουμε την επόμενη ημέρα που θα βασίζεται στις πραγματικές ανάγκες των οικογενειών και στην καλύτερη εξυπηρέτησή τους.

Με το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» πως τα πάτε; Οι προτάσεις που υποβάλλατε πόσο κοντά είναι στην ένταξη και υλοποίηση των έργων τους;

Μέχρι στιγμής έχουμε καταθέσει και έχουν εγκριθεί ήδη αρκετές προτάσεις στο Πράσινο Ταμείο, στην ΕΤΑΝΑΜ, στα Φιλόδημος Ι και ΙΙ, στο ΕΣΠΑ και φυσικά στο «Αντώνης Τρίτσης». Ειδικά για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» έχουν υποβληθεί προτάσεις που υπερκαλύπτουν το πλαφόν των 12 εκ. € που έχει θέσει το Υπουργείο Εσωτερικών και οι οποίες εστιάζονται στην δημιουργία και ανανέωση των υποδομών του Δήμου. Έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένα σχέδια που σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΥΠΕΣ θα εγκριθούν και θα πάρουν τον δρόμο της υλοποίησης. Παράλληλα με την εξοικονόμηση χρημάτων που έχουμε επιτύχει, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνουμε μας δίνεται η δυνατότητα και ήδη κάνουμε αρκετές παρεμβάσεις με έργα μικρότερης κλίμακας που είναι όμως σημαντικά για την καθημερινότητα των δημοτών μας.

Έγινε η δημοπρασία  για το ακίνητο “Κλιμάτι” στην Λούτσα. Πώς είδατε την διαδικασία αυτή;

Από την πλευρά μας εξασφαλίσαμε διαδικασίες απόλυτα νόμιμες, τυπικές  και διαφανείς. Προσκαλέσαμε ανοιχτά επενδυτές τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρύτερο επίπεδο, με αποτέλεσμα η διαδικασία αυτή να ολοκληρωθεί με επιτυχία και να έχουμε ένα ετήσιο μίσθωμα των 330.000€, που κρίνεται ικανοποιητικό. Πέρα όμως από το συγκεκριμένο ποσό θεωρούμε ότι η επένδυση αυτή θα αναβαθμίσει συνολικά την περιοχή και όλον τον Δήμο, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και μια νέα δυναμική για την τουριστική ανάπτυξη.

Πως βλέπετε τις επόμενες αυτοδιοίκητές εκλογές;

Εμείς συνεχίζουμε την προσπάθεια για την υλοποίηση των  μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη ο Δήμος μας, κάτι που είναι ένα δύσκολο εγχείρημα που απαιτεί χρόνο, στόχευση και προσπάθεια. Προσπαθούμε να υλοποιήσουμε όσα περισσότερα μπορούμε, ώστε να προσφέρουμε στους πολίτες τα μέγιστα δυνατά. Σε δυο χρόνια θα γίνει η αξιολόγηση της προσπάθειας μας από τους δημότες και ελπίζουμε να δείξουν την ικανοποίηση τους στις κάλπες. Προς το παρών προχωράμε αταλάντευτοι την προσπάθεια μας. Συνεχίζουμε όλοι μαζί σαν ομάδα, για την υλοποίηση των στόχων και τον εκσυγχρονισμό του Δήμου, ώστε στην επόμενη θητεία, μετά την θετική κρίση των πολιτών στην κάλπη, να ολοκληρώσουμε την δημιουργία ενός σύγχρονου, ευρωπαϊκού και  καινοτόμου Δήμου.

Θέλετε να μας στηρίξετε;

Μια δωρεά από εσάς μας είναι πολύτιμη. Χρησιμοποιήστε τον σύνδεσμο της paypal για ασφάλεια: