paramythianews

Nέα από δήμο Σουλίου – Θεσπρωτία – Ήπειρο

Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας για τα μέτρα στήριξης

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας

  • Το διάγγελμα Μητσοτάκη και τα μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας 

–Μία ακόμη φορά, ο πρωθυπουργός της δικαιολογίας εμφανίστηκε με διάγγελμα για να αποποιηθεί κάθε ευθύνη για την κοινωνική κρίση. Αποδίδοντας το πρόβλημα της εκρηκτικής ακρίβειας αποκλειστικά σε εξωγενείς παράγοντες και στον πόλεμο στην Ουκρανία, επιχείρησε να πείσει τους πολίτες ότι το κύμα ακρίβειας που τους σαρώνει ήδη από το καλοκαίρι, εμφανίστηκε μόλις τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Να τους πείσει δηλαδή ότι δεν περνάνε τον χειμώνα σε παγωμένα διαμερίσματα, ότι δεν αδυνατούν εδώ και μήνες να καλύψουν λογαριασμούς και στοιχειώδεις ανάγκες. Όλα αυτά για τον κ. Μητσοτάκη οι πολίτες δεν τα ζουν εδώ και καιρό, αλλά τα φαντάζονται.

–Μία ακόμη φορά, ο κ. Μητσοτάκης κάλυψε απόλυτα τα καρτέλ και τα υπερκέρδη των εταιρειών παραγωγών ενέργειας, δεν είπε κουβέντα για επιβολή πλαφόν ούτε στα κέρδη τους ούτε στα τιμολόγια ρεύματος που πληρώνουν οι πολίτες.

–Πιστός στο μοτίβο αυτοθαυμασμού, αυτοεπαινέθηκε για την επιστολή του στην ΕΕ όταν στο εσωτερικό της χώρας που κυβερνά δεν έχει λάβει τα στοιχειώδη μέτρα.

–Ακόμα και τώρα, τα όσα εξήγγειλε δεν είναι παρά μια επανάληψη της επιδότησης της αισχροκέρδειας για τις τεράστιες αυξήσεις στην ενέργεια, μια ανεπαρκής επιδότηση για κάλυψη μικρού μέρους των αυξήσεων στη βενζίνη για ένα τρίμηνο και ένα επίδομα που δεν μπορεί να καλύψει ούτε στο ελάχιστο την απώλεια αγοραστικής δύναμης των πολιτών. Και όλα αυτά την ώρα που ο ίδιος, ειδικά για τους χαμηλοσυνταξιούχους, περιέκοψε τη μόνιμη επιπλέον σύνταξη που είχε θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, με συνολικό κονδύλι 900 εκατ.

–Τόλμησε, μάλιστα, να μιλήσει για τους μισθούς, με υποκριτική ευαισθησία, όταν με δίκη του επιλογή ο κατώτατος μισθός μένει καθηλωμένος για τρία χρόνια, διαλύοντας συγχρόνως και τα πλέον στοιχειώδη δικαιώματα στην αγορά εργασίας.

–Ο κ. Μητσοτάκης έκανε το διάγγελμα για να δικαιολογήσει τη μη λήψη ουσιαστικών μέτρων. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να το παραδεχτεί κιόλας, μιλώντας ο ίδιος για μέτρα – ψίχουλα, παριστάνοντας ότι δήθεν ακούει εκ των προτέρων την αντίδραση της αντιπολίτευσης. Επικαλέστηκε βέβαια ως μια ακόμη δικαιολογία την ανάγκη για συνετή δημοσιονομική πολιτική, την οποία βέβαια ξεχνάει όταν είναι να μοιράσει δισ. σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς, σε μειώσεις φόρων για λίγους και ισχυρούς, αλλά τη θυμάται όταν είναι να πάρει μέτρα για την κοινωνία.

–Η κοινωνία δεν ανέχεται άλλο τον εμπαιγμό. Τα μέτρα που έπρεπε να έχουν ληφθεί εδώ και μήνες είναι τα ακόλουθα:

– Μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα
– Πλαφόν στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου
– Χτύπημα της αισχροκέρδειας
– Μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης
– Αύξηση του κατώτατου Μισθού στα 800 ευρώ

  • Η κυβέρνηση  επιμένει να αποδίδει την ακρίβεια  στον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Από τις αρχές του φθινοπώρου ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μιλούσε για ένα πολύ μεγάλο κύμα ακρίβειας, όταν ο  κ. Μητσοτάκης ανακοίνωνε μέτρα μόλις 150 εκατ. ευρώ και ο κ. Σκρέκας μας μίλαγε για αυξήσεις 2-3 ευρώ στους λογαριασμούς της ενέργειας. Οι λογαριασμοί όμως ήρθαν 3 και 4 φορές πάνω πριν καν ξεκινήσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Επομένως, είναι χυδαία η προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να κρύψει πίσω από τον πόλεμο τις ευθύνες της κυβέρνησής του για την κατάσταση που βιώνουμε. 

Η κυβέρνηση έχει ακέραιη την ευθύνη για τη βίαιη εφαρμογή του σχεδίου  απολιγνιτοποίησης στην  παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα μας και για το γεγονός ότι δεν αύξησε το βασικό μισθό.

Η  κυβέρνηση εμπαίζει τους πολίτες, όταν οι περισσότερες από τις 18 χώρες της Ε.Ε., με τελευταίες την Ιρλανδία, την Κύπρο και την Πορτογαλία μείωσαν τον ΕΦΚ για όσο διαρκεί η κρίση και συγκρατούν έτσι τις τιμές των καυσίμων.  Στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη, με τη βενζίνη πάνω από τα 2 ευρώ και το πετρέλαιο θέρμανσης στο 1,7 ευρώ το λίτρο, ο κ. Γεωργιάδης ισχυρίζεται πως δεν μειώνουν τον ΕΦΚ στα καύσιμα γιατί θα ευνοηθούν όσοι έχουν Καγιέν!  Και ο κ. Σκρέκας ότι η μείωση του ΕΦΚ δεν θα λύσει το πρόβλημα ακρίβειας στα καύσιμα, αλλά στο ερώτημα γιατί η Κύπρος έχει φθηνότερα ο ίδιος απαντά γιατί έχει λιγότερους φόρους!  Ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του δεν είναι απλά υπεύθυνοι για την απόγνωση των πολιτών, αλλά τους δουλεύουν και από πάνωΗ κυβέρνηση οδηγεί σε συνθήκες φτωχοποίησης όλους τους εργαζόμενους και τις οικογένειές με το να αρνείται να προχωρήσει – όπως ζητάμε εδώ και μήνες – στην αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ. Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ είναι αποκαλυπτικά για τις συνέπειες των επιλογών του κ. Μητσοτάκη και τη διαρκή μείωση της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών εργαζομένων και κατ’ επέκταση της ζήτησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Mε υπεκφυγές, ψέματα και επιδότηση της αισχροκέρδειας η κυβέρνηση συνεχίζει να χλευάζει τις ανάγκες της κοινωνίας.

Θέλετε να μας στηρίξετε;

Μια δωρεά από εσάς μας είναι πολύτιμη. Χρησιμοποιήστε τον σύνδεσμο της paypal για ασφάλεια: