paramythianews

Nέα από δήμο Σουλίου – Θεσπρωτία – Ήπειρο

Πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις για την μάχη της Σπλάντζας

Στην Βαλανιδορραχη το Σάββατο 2/7 πραγματοποιήθηκαν με ιδιαίτερη λαμπρότητα οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τα 200 χρόνια από την Μάχη της Σπλάντζας, όπου έχασε την ζωή του  ο ήρωας Κυριακούλης Μαυρομιχάλης. Το πρωί τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο λόφο της Αγίας Ελένης όπου μεταξύ άλλων παραβρέθηκε και ο Βουλευτής Πρέβεζας κ. Κώστας Μπάρκας.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν το απόγευμα στην πλατεία «Κυριακούλης Μαυρομιχάλης»  της Βαλανιδορράχης. Ο Δήμαρχος Πάργας Νίκος Ζαχαριάς στον χαιρετισμό του έκανε ειδική αναφορά στις αξίες, τις αρχές και τους αγώνες που έδωσαν οι Μανιάτες και οι Σουλιώτες για την ελευθερία. Η επικεφαλής της αντιπροσωπίας Μανιατών, Αντιδήμαρχος Ανατολικής Μάνης Ελένη Δρακουλάκου μετέφερε τον χαιρετισμό του Δημάρχου Πέτρου Ανδρεάκου, εξήρε την σχέση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των Δήμων Πάργας και Ανατολικής Μάνης και έκανε ειδική αναφορά στο γεγονός της συγκινητικής αποστολής βοήθειας από τους Δημότες της Πάργας κατά την περσινή καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε την Μάνη. Ο Πρόεδρος τη Τ.Κ. Βαλανιδορράχης Γεώργιος Δημητρίου στον χαιρετισμό του τόνισε την διαχρονική σχέση που έχει ανεπτύχθη μεταξύ των δυο Δήμων, καθώς  και την σημασία της ηρωικής θυσίας του Κυριακούλη Μαυρομιχάλη.

Κεντρική ομιλήτρια ήταν η απόγονος του Οπλαρχηγού Ομότιμη Καθηγήτρια Βασιλική Καλφακάκου που στην συγκινητική της τοποθέτηση  αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα του 1822 και με μια συμβολική κίνηση τοποθέτησε στην βάση του μνημείου της πλατείας το πορτραίτο του Κυριακούλη Μαυρομιχάλη που κοσμούσε την είσοδο του σπιτιού του παππού της.

Ακολούθησε χορευτικό πρόγραμμα και τιμήθηκαν από τον Δήμο Πάργας το Σώμα Απόδοσης Τιμών του Δήμου Ανατολικής Μάνης, ο Όμιλος Απόδοσης Τιμών και Ιστορικής Αναβίωσης Σουλίου, ο Επιμορφωτικός και Ψυχαγωγικός Σύλλογος  «Αχέρων» και η Σχολή χορού «Χορόσωμα» για την συμμετοχή τους στην εκδήλωση.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Ματσίρας, ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Αχιλλέας Γκούμας, οι Αντιδήμαρχοι Πάργας Δημήτριος Μάρκου και Δημήτριος Μπούσιος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πάργας Κώστας Σωτηρίου, ο εκπρόσωπος της Μείζονος Αντιπολίτευσης Δ.Σ. Πάργας Ευάγγελος Γιάγιας, ο Πρόεδρος της Δ.Κ. Καναλακίου Γιάννης Δήμας, ο Πρόεδρος της Δ.Κ. Πάργας Τάσος Παπανικολάου, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Λούτσας Δημήτρης Κώστας, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Καμαρίνας Θεόδωρος Δράκος και ο πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας Σπύρος Κυριάκης.

Φωτογραφίες από την εκδήλωση:https://drive.google.com/drive/folders/1q0zwK8sg71Njx1eQDnw8szW92GCvNypX?usp=sharing

Θέλετε να μας στηρίξετε;

Μια δωρεά από εσάς μας είναι πολύτιμη. Χρησιμοποιήστε τον σύνδεσμο της paypal για ασφάλεια: