paramythianews

Nέα από δήμο Σουλίου – Θεσπρωτία – Ήπειρο

Στην βουλή η ανασύνθεση του ταφικού μνημείου στο Ζερβοχώρι

Ερώτηση έχει κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή από την Ελληνική Λύση σχετικά με το θέμα «Ανασύνθεση ταφικού μνημείου στο Ζερβοχώρι Θεσπρωτίας».

Η ερώτηση:

«Ανασύνθεση ταφικού μνημείου στο Ζερβοχώρι Θεσπρωτίας»

Κυρία Υπουργέ,

Σημαντικό ταφικό μνημείο της ελληνιστικής περιόδου (3ος αι. π. Χ.) βρίσκεται στη θέση Μάρμαρα Ζερβοχωρίου Θεσπρωτίας. Το τετράγωνο κτήριο του μνημείου είναι χτισμένο με ασβεστολιθικούς γωνιόλιθους μεγάλων διαστάσεων και σε αυτό η ανασκαφική έρευνα προ 30ετίας αποκάλυψε στο εσωτερικό του συλημένο κιβωτιόσχημο τάφο. Έναντι του εσωτερικού τάφου ανευρέθη δάπεδο υπέργειας κατασκευής που θεωρήθηκε ως «τράπεζα προσφορών». Ως γνωστόν, αρκετά παρόμοια ταφικά μνημεία ανάλογου χαρακτήρα κατασκευάστηκαν σε ολόκληρη τη βορειοδυτική Ελλάδα και ιδίως στην κοιλάδα του Κωκυτού (παραπόταμος του Αχέροντα και ένα από τα ποτάμια που διέσχιζαν τον Άδη), του γνωστού κατά την παράδοση ως «ποταμού των θρήνων».

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα οικοδομικά υλικά του αναφερόμενου ταφικού μνημείου βρίσκονται ως επί τω πλείστον διάσπαρτα εντός και επί του χώρου που κείτεται αυτό, δύναται να συνταχθεί μελέτη αναδόμησης και ανασύνθεσης της αρχικής του μορφής και κατόπιν να υλοποιηθεί αυτή, προκειμένου να αυξηθεί η αίγλη του μνημείου αυτού καθαυτού αλλά και ταυτόχρονα να προβληθεί η ευρύτερη περιοχή δια του μελλοντικού αναδομημένου μνημείου;

Οι ερωτώντες Βουλευτές ΑΒΔΕΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Θέλετε να μας στηρίξετε;

Μια δωρεά από εσάς μας είναι πολύτιμη. Χρησιμοποιήστε τον σύνδεσμο της paypal για ασφάλεια: