paramythianews

Nέα από δήμο Σουλίου – Θεσπρωτία – Ήπειρο

Συνέντευξη για το ΚΔΑΠ ΜΕΑ “Εν Δράσει”: Όλοι έχουν δικαίωμα στην χαρά και την δημιουργία

Συνέντευξη στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΔΑΠ ΜΕΑ «Εν Δράσει» – Όλοι έχουν δικαίωμα στην χαρά και την δημιουργία

Στο Μαυρούδι, στην Ηγουμενίτσα, εδώ και ένα χρόνο λειτουργεί ένα διαφορετικό ΚΔΑΠ καθώς απευθύνεται σε Άτομα με Αναπηρία, όπου τους δίνει την δυνατότητα να έχουν δημιουργικό χρόνο και φυσικά να αναπτύσσουν κοινωνικές δεξιότητες. Μέσα από την συνέντευξη με τον Γιάννη Μπουχάγιαρ μάθαμε περισσότερα για το ΚΔΑΠ ΜΕΑ αλλά και για τις προϋποθέσεις εγγραφής.

Τι είναι το ΚΔΑΠ ΜΕΑ;

Το ΚΔΑΠ ΜΕΑ είναι ένα Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών και ατόμων με αναπηρία. Είναι μια δομή με ψυχαγωγικό και παιδαγωγικό χαρακτήρα, όπου αξιοποιείται στο έπακρο ο ελεύθερος χρόνος των ωφελούμενων. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από ψυχαγωγικές δραστηριότητες ατομικές ή ομαδικές με αποτέλεσμα το κάθε παιδί να καταφέρνει την ενίσχυση και καλλιέργεια των κοινωνικών δεξιοτήτων, την καλλιέργεια και επίτευξη της αυτοεξυπηρέτησης, τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής, τόσο των παιδιών όσο και της οικογένειας, την αναζήτηση ταλέντων και ενδιαφερόντων και φυσικά τη χαρά, τη δημιουργία και τη διασκέδαση.

Πόσο κοστίζει η συμμετοχή στο πρόγραμμα;

Ο γονέας δεν επιβαρύνεται με κανένα κόστος. Δε χρειάζεται να πληρώνει απολύτως τίποτα. Η χρηματοδότηση γίνεται μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ, το οποίο ονομάζεται «εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» και ο γονέας μαζί με τη βοήθεια μας μπορεί να κάνει την αίτηση του. Η περίοδος που γίνονται οι αιτήσεις είναι μέσα στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Πότε ξεκίνησε η λειτουργία του ΚΔΑΠ ΜΕΑ «Εν Δράσει»;

Η λειτουργία του Κέντρου μας ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2021 με σκοπό να μπορέσουμε με εξειδικευμένο προσωπικό να απασχολήσουμε σε ένα περιβάλλον αγάπης και ασφάλειας τα παιδιά και τα άτομα με αναπηρία.

Σε ποιους απευθύνεται;

Απευθύνεται σε παιδιά και ενήλικες, από 5 ετών, και με διαπιστωμένη αναπηρία που δίνεται μέσω του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) από το ποσοστό 35% και άνω. Ενδεικτικά αναφέρω κάποιες μορφές αναπηρίας όπως είναι η διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή, οι αισθητηριακές αναπηρίες, οι κινητικές αναπηρίες, οι ψυχιατρικές παθήσεις, το σύνδρομο DOWN – Williams, η εγκεφαλική παράλυση, η τετραπληγία, η ημιπληγία, ο διαβήτης, η σκλήρυνση κατά πλάκας και οι νεφροπάθειες. 

Ποιος είναι ο λόγος για να γραφτεί κανείς στο ΚΔΑΠ ΜΕΑ «Εν Δράσει»;

ΤΟ ΚΔΑΠ ΜΕΑ «Εν Δράσει» αποτελείται από έναν χώρο 400τμ με 6 διαφορετικές αίθουσες φτιαγμένες σύμφωνα με τις αυστηρές προδιαγραφές ασφάλειας που προβλέπει ο νόμος. Στο ΚΔΑΠ μας ακολουθείται πρόγραμμα δραστηριοτήτων στο οποίο εμπεριέχονται ψυχαγωγικού χαρακτήρα εργαστήρια προσαρμοσμένα στα θέλω και στις ικανότητες των παιδιών και των ατόμων με αναπηρία.

Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε: Το εργαστήρι καλλιτεχνικών, μουσικής, πληροφορικής, ρομποτικής, το εργαστήρι πηλού και το πρόγραμμα των αθλητικών δραστηριοτήτων.

Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιούνται και οι εκδρομές, καθώς είναι κάτι που αρέσει πολύ στα παιδιά μας.

Ένας ακόμα σημαντικός λόγος για να φέρει κάποιος γονέας, κηδεμόνας ή δικαστικός συμπαραστάτης το παιδί του ή τον άνθρωπο του στο ΚΔΑΠ ΜΕΑ Εν Δράσει, είναι και η διευκόλυνση που παρέχεται στη μεταφορά, καθώς, υπάρχει η δυνατότητα μετακίνησης με ιδιωτικό βαν της δομής.

Ξέρετε είναι σωστό και πρέπει να δίνεται η δυνατότητα στα άτομα με αναπηρία να δημιουργούν, να συμμετέχουν, να αισθάνονται ότι προσφέρουν και παράλληλα να ξεφεύγουν από τη ρουτίνα της καθημερινότητας τους.

Άλλωστε όλοι έχουμε δικαίωμα στη χαρά, στη δημιουργία και στη διασκέδαση.

Ποιος είναι το ωράριο λειτουργίας και η διάρκεια της;

ΤΟ ΚΔΑΠ ΜΕΑ Εν Δράσει λειτουργεί όλο το χρόνο εκτός από τον Αύγουστο. Λειτουργεί από τις 6 το πρωί έως τις 10 το βράδυ και το ωράριο χωρίζεται σε δύο βάρδιες. Ο χρόνος παραμονής των παιδιών ή των ατόμων κρίνεται από τον γονέα ή τον κηδεμόνα. Στόχος μας είναι η ποιοτική παροχή υπηρεσιών και ο συνήθης χρόνος παραμονής είναι 3 με 4 ώρες.

Γίνονται κρατήσεις θέσεων;

Οι κρατήσεις θέσεων για την νέα χρονιά έχουν ξεκινήσει, καθώς παρουσιάστηκε μεγάλο ενδιαφέρον. Με τη σειρά μου, λοιπόν, να ενημερώσω τους γονείς – κηδεμόνες ή δικαστικούς συμπαραστάτες να επικοινωνήσουν μαζί μας στο 2665100350, να κλείσουν ένα ραντεβού, να μας γνωρίσουν από κοντά και να δουν το χώρο που με τόση αγάπη έχουμε διαμορφώσει και να εξασφαλίσουν την θέση τους, καθώς οι θέσεις είναι περιορισμένες.

Θέλετε να μας στηρίξετε;

Μια δωρεά από εσάς μας είναι πολύτιμη. Χρησιμοποιήστε τον σύνδεσμο της paypal για ασφάλεια: