paramythianews

Nέα από δήμο Σουλίου – Θεσπρωτία – Ήπειρο

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Η Θεσπρωτία τα τελευταία τέσσερα χρόνια έκανε πολλά βήματα πίσω

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ

Η Θεσπρωτία τα τελευταία τέσσερα χρόνια έκανε πολλά βήματα πίσω, χάνοντας σημαντικές ευκαιρίες, αλλά και κρίσιμα εργαλεία για τη μελλοντική της ανάπτυξη. Το ανύπαρκτο κυβερνητικό έργο, αλλά και μια σειρά από αρνητικές κυβερνητικές επιλογές για την περιοχή μας, επιβεβαιώνουν δυστυχώς ότι πρόκειται για μια χαμένη τετραετία.

Μία από τις πρώτες αποφάσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ήταν να καταργήσει το Πανεπιστημιακό Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας στην Ηγουμενίτσα, που ίδρυσε με νόμο ο ΣΥΡΙΖΑ. Η Θεσπρωτία μετά από δεκαετίες, έμεινε χωρίς τμήμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Οι συνέπειες για την περιοχή μας ήταν βαρύτατες. Ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από ένα ευρύτερο σχέδιο ανάταξης της Δημόσιας Παιδείας και ενισχυμένης χρηματοδότησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, θα επανεξετάσει τις δυνατότητες που υπάρχουν ώστε ο νομός μας να μην αποτελεί μαύρη εξαίρεση στον ακαδημαϊκό χάρτη.

Στις μεγάλες υποδομές, είδαμε το κερδοφόρο λιμάνι της Ηγουμενίτσας και ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας, να ξεπουλιέται μαζί με τις μαρίνες των Συβότων και της Πλαταριάς, και του αλιευτικού καταφυγίου της Σαγιάδας.

Μάλιστα, η σύμβαση παραχώρησης του λιμανιού δεν πέρασε από τη Βουλή, ενώ το κείμενό της δε δόθηκε ποτέ στη δημοσιότητα, ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες για το τι ακριβώς περιλαμβάνει. Ακόμα και σήμερα, που έχει υπογραφεί η σύμβαση αγοραπωλησίας των μετοχών του ΟΛΗΓ, δεν ξέρουμε ούτε τι θα διαχειρίζεται ο ιδιώτης, ούτε αν υπάρχουν δεσμευτικές ρήτρες επενδύσεων, ούτε αν η πόλη θα έχει κάποιο αντισταθμιστικό όφελος. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εναντιώθηκε στο ξεπούλημα, έχει στο πρόγραμμα του το πάγωμα της πώλησης των περιφερειακών λιμανιών της χώρας, εφόσον δεν υπάρχουν ανυπέρβλητα νομικά τετελεσμένα και βαριές ρήτρες.

Ως προς την απόδοση της χερσαίας ζώνης του λιμανιού στις τοπικές κοινωνίες, είχαμε την απόλυτη κοροϊδία από την πλευρά της κυβέρνησης. Παρά τις συνεχείς δεσμεύσεις του Υπουργού Ναυτιλίας και του τοπικού βουλευτή κ. Γιόγιακα ήδη από το 2019, ότι οι εκτάσεις που δεν χρησιμοποιούνται για λιμενικές εγκαταστάσεις θα αποδοθούν άμεσα στους Δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών, οι εκτάσεις αυτές όχι μόνο δεν αποδόθηκαν, αλλά ούτε καν έχουν προσδιοριστεί επίσημα. Η δικαιολογία ότι δεν πρόλαβαν, είναι τουλάχιστον εξοργιστική. Πρόλαβαν να πουλήσουν της μετοχές του ΟΛΗΓ αλλά δεν πρόλαβαν να δώσουν τη χερσαία ζώνη; Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι θα αποδώσει τη χερσαία ζώνη στους οικείους Δήμους και τις τοπικές κοινωνίες.

Το κυβερνητικό αφήγημα για «εκρηκτική» ανάπτυξη του λιμανιού μετά την ιδιωτικοποίηση του, έρχεται σε ρήξη τόσο με την απένταξη του έργου του Εμπορευματικού Κέντρου Ηγουμενίτσας από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ADRIUP, όσο και με τον αποκλεισμό του λιμανιού της Ηγουμενίτσας και της Θεσπρωτίας γενικότερα, από τη σιδηροδρομική σύνδεση. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε επιστημονική φαντασία το τρένο στην Ηγουμενίτσα. Πως λοιπόν θα αναπτυχθεί το λιμάνι, και κατ’ επέκταση η Θεσπρωτία, χωρίς Εμπορευματικό Κέντρο, και χωρίς σιδηροδρομική σύνδεση; Το ερώτημα είναι ρητορικό.

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν έδειξε κανένα απολύτως ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της Θεσπρωτίας. Την απέκλεισε εντελώς από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης ενώ δεν δρομολόγησε κανένα μεγάλο ή μικρότερο έργο στο νομό μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εντάξει τη μελέτη της οδικής σύνδεσης του Μαυροματίου με την Εγνατία, μέρος της οποίας είναι και ο περιφερειακός της Ηγουμενίτσας, στο πρόγραμμα INTERREG Ελλάδα – Αλβανία με προϋπολογισμό 4.900.000€. Που βρίσκεται σήμερα αυτό το έργο; Έκανε καμία πρόταση η κυβέρνηση για να εντάξει την κατασκευή του σε κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο;

Που είναι η μαρίνα που έταζε προεκλογικά ο κ. Γιόγιακας; Τι γίνεται με το ημιτελές κτήριο της φοιτητικής εστίας; Ο τοπικός κυβερνητικός βουλευτής μας έλεγε ότι δεν πρέπει να το πάρει ο Δήμος Ηγουμενίτσας για να στεγάσει υπηρεσίες του, αλλά το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ώστε να κατασκευάσει νέο αστυνομικό μέγαρο. Τρία χρόνια πέρασαν από τότε. Πέντε νέα αστυνομικά μέγαρα χρηματοδότησε η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, αλλά όχι αυτό στην Ηγουμενίτσα.

Τα μόνα έργα που υλοποιούνται αυτή τη στιγμή στη Θεσπρωτία είναι αυτά που είχαν δημοπρατηθεί ή ξεκινήσει να κατασκευάζονται την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ. Είτε μιλάμε για τη Γ΄ φάση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, είτε για την είσοδο της πόλης από την πλευρά της Νέας Σελεύκειας, είτε για τα δεκάδες έργα από το πρόγραμμα Φιλόδημος Ι και ΙΙ που ξεπερνούν τα 20εκ.€.

Πέραν όλων αυτών, την περασμένη τετραετία, μεγάλες κοινωνικές ομάδες έμειναν απροστάτευτες. Οι αγρότες της Παραμυθιάς, την ώρα που οι τιμές στα λιπάσματα, στα φυτοφάρμακα και στα αγροτικά εφόδια εκτοξεύτηκαν, είδαν την ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ να κόβει αδικαιολόγητα την ηλεκτροδότηση στον ΤΟΕΒ Παραμυθιάς. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι ο ΤΟΕΒ τηρεί κατά γράμμα τη συμφωνία που έχει συνάψει με την ΔΕΗ από το 2019. Οι μανταρινοπαραγωγοί στον κάμπο στην Κεστρίνη και τη Σαγιάδα, βίωσαν την απόλυτη κοροϊδία με τις αποζημιώσεις. Οι κτηνοτρόφοι, παρά την εκτίναξη του κόστους παραγωγής, είδαν λιγότερα χρήματα στις επιδοτήσεις και καθυστερήσεις στις πληρωμές τους από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Όμως αποκαρδιωτικά ήταν και τα στοιχεία της απογραφής πληθυσμού, ολόκληρα χωριά σβήνουν σε ολόκληρη τη Θεσπρωτία. Η κυβέρνηση δεν έδωσε ούτε ένα κίνητρο, είτε φορολογικό, είτε στο πλαίσιο κάποιας οικονομικής ενίσχυσης, ώστε να στηρίξει τους κατοίκους των περιοχών αυτών, να προσελκύσει δημοσίους υπαλλήλους, και να βοηθήσει τους νέους ανθρώπους που θέλουν να μείνουν και να προκόψουν στον τόπο τους.

Η Θεσπρωτία δεν αξίζει αυτή την παρακμή. Η απάντηση σε όλα αυτά είναι μία. Ως εδώ. Ο τόπος μας έχει ανάγκη από πολλές μικρές και μεγαλύτερες αλλαγές, που όλες μαζί συγκροτούν την μεγάλη αλλαγή. Έχει ανάγκη από μια προοδευτική κυβέρνηση που θα στέκεται στο πλάι της κοινωνίας, και όχι απέναντι της. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ απαντά στις σύγχρονες προκλήσεις. Ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε μπροστά, με γνώση, εμπειρία, και καθαρό μέτωπο. Η νίκη στις επικείμενες κάλπες είναι στα χέρια μας, και στη Θεσπρωτία και στη χώρα. Για ένα μέλλον με αξιοπρέπεια. Για δικαιοσύνη παντού.

Θέλετε να μας στηρίξετε;

Μια δωρεά από εσάς μας είναι πολύτιμη. Χρησιμοποιήστε τον σύνδεσμο της paypal για ασφάλεια: