paramythianews

Nέα από δήμο Σουλίου – Θεσπρωτία – Ήπειρο

Σύναξη τιμής και μνήμης στο ‘’φευγιό ‘’ του Μιχάλη μας… του Μιχάλη Πασιάκου

ΤΙΜΗ…ΜΝΗΜΗ…ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ

                                 ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΧΑΛΗ ΜΑΣ …

                                                                                                  του ΑΛΚΗ ΦΑΤΣΙΟΥ

                                                                                                                          ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ

     Το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου, ώρα 6 το απόγευμα, στον χώρο εκδηλώσεων του Κέντρου Ιστορικών Μελετών Θεσπρωτίας ( Κ.Ι.ΜΕ.ΘΕ.) στο Φιλιάτι, πραγματοποιήθηκε σύναξη τιμής και μνήμης στο ‘’φευγιό ‘’ του Μιχάλη μας… του Μιχάλη Πασιάκου, με πρωτοβουλία και απόφαση του γνωστού σε όλους μας ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΒΑΝΙΟΥ, και την σύμπραξη και την αρωγή του Κ.Ι.ΜΕ.ΘΕ. Η εκδήλωση αυτή, σύναξη φίλων του Μιχάλη μας, με παράλληλη απόδοση τιμής προς αυτόν, από το ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ, είχε προγραμματιστεί και αποφασιστεί πριν από μήνες ( όταν ήταν στη ζωή ακόμα ο Μιχάλης…) και στα πλαίσια του φθινοπωρινού ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΒΑΝΙΟΥ, για την 3 – 5 Νοεμβρίου 2023, και με κεντρική εκδήλωση τιμής στα γραφεία του Κ.Ι.ΜΕ.ΘΕ.( του οποίου ήταν εμβληματικός Πρόεδρος ο Μιχάλης μας ), και με παράλληλη βράβευσή του από το Π.Κ., όχι μόνο για την αρωγή του προς αυτό, αλλά για το εν γένει έργο και προσφορά στον Πολιτισμό, στην έρευνα και όχι μόνο…

     Στο σημείο αυτό δανείζομαι λίγα λόγια από τους εκπρόσωπους του Πολυφωνικού Καραβανιού, καίρια και χαρακτηριστικά, σαν μια κατʹαρχήν αιτιολόγηση για την απόδοση τιμής από πλευράς τους, προς τον Μιχάλη Πασιάκο, τον Μιχάλη μας : « Για το μεγάλο ταξίδι των φωνών, το ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ, οι πιο φωτεινοί φάροι είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι… Και ανάμεσα σε τόσους αγαπημένους, ένας από τους πιο φωτεινούς, ο Μέγας Βορειοδυτικός, ο Σαγιαδινός αδελφός μας, ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΣΙΑΚΟΣ. Παραστάτης, συνταξιδιώτης μας από το 1997, από την πρώτη μας συναυλία με την ‘’ ΧΑΟΝΙΑ’’ στην Ήπειρο, στο αρχαίο θέατρο της Γιτάνης. Και από τότε αληθινός φάρος.. Πόσα και πόσα δεν του οφείλουμε, ελάχιστο αντίδωρο, στην άπειρη γενναιοδωρία του, το ΕΡΓΟ του, την ΠΡΟΣΦΟΡΑ του. »  

Τελικά όμως, το τραγικό γεγονός του ‘’ φευγιού ‘’ του, ανέτρεψε τον παραπάνω προγραμματισμό, και αποφασίστηκε η εκδήλωση τιμής, να γίνει στα πλαίσια του Δεκεμβριανού Πολυφωνικού Καραβανιού, στις 9 του Δεκέμβρη, ημέρα Σάββατο και τις απογευματινές ώρες, στα γραφεία του Κ.Ι.ΜΕΘΕ. στο Φιλιάτι.

    Πράγματι, το ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ, ερχόμενο από την γείτονα χώρα, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, τιμής και σεβασμού, με όλα τα μέλη του, σταμάτησε στη Σαγιάδα και ειδικότερα στο εκεί Νεκροταφείο, πάνω και γύρω από την τελευταία κατοικία του Μιχάλη μας…  Η εύγλωττη ΣΙΩΠΗ και το περίσσευμα ΣΥΓΚΙΝΗΣΗΣ, σκέπασε και απλώθηκε στον χώρο. Η μνήμη του Μιχάλη, σημάδεψε το μυαλό τους και θόλωσε τα μάτια τους…

    Αμέσως μετά στον επόμενο σταθμό, Φιλιάτι, χώρος εκδηλώσεων του Κ.Ι.ΜΕ.ΘΕ. Η αίθουσα κατάμεστη από φίλους και γνωστούς. Ο εκπρόσωπος του Κ.Ι.ΜΕ.ΘΕ. καλωσόρισε όλους τους συμπατριώτες για την εκεί παρουσία τους και αφού έκανε μια σύντομη αναφορά στην χαρισματική προσωπικότητα του Μιχάλη μας και στο έργο του, έδωσε τον λόγο στον εκπρόσωπο του ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΒΑΝΙΟΥ, ο οποίος με την σειρά του ανέφερε, εκτενέστερα για την σχέση Πολυφωνικού Καραβανιού και Μιχάλη Πασιάκου, και με περίσσεια συγκίνηση αναφέρθηκε τόσο για το πολυσχιδές έργο του Μιχάλη, τα λευκώματα, τα βιβλία που εξέδωσε, την σχέση του με Πανεπιστημιακούς  και Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, και την εν γένει ζωή του, και επεδείχθη το ΒΡΑΒΕΙΟ που δεν προλάβανε να του απονείμουν… Ιδιαίτερη μνεία έγινε βέβαια, για το ανεκτίμητης αξίας ΑΡΧΕΙΟ του Μιχάλη, βιβλία, αντικείμενα, μελέτες ιστορικές, χάρτες, φωτογραφίες κ.λ.π., κ.λ.π.

    Αμέσως μετά το Πολυφωνικό Καραβάνι, κορύφωσε την συγκίνηση όλων μας, με την εκτέλεση πολυφωνικών ασμάτων, με παραδοσιακή εκφορά ηπειρώτικης και όχι μόνο, τεχνοτροπίας… στοιχείο μέγιστης Πολιτιστικής προσφοράς, χρόνια τώρα από το Πολυφωνικό Καραβάνι, και  συγκεκριμένα τρία χρόνια μετά την παγκόσμια αναγνώριση του Πολυφωνικού Καραβανιού και είκοσι χρόνια από την υιοθέτηση της Σύμβασης της UNESCO, για την διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

     Ύστερα δόθηκε ο λόγος, σε όποιον παριστάμενο ήθελε να αναφέρει οτιδήποτε σχετικό με τον Μιχάλη και την γνωριμία τους. Στο σημείο αυτό, πράγματι ακούστηκαν υπέροχες σύντομες ιστορίες, που αφορούσαν τον Μιχάλη, μέσα από τις οποίες φωτίστηκε και με αυτόν τον τρόπο, η χαρισματική αυτή προσωπικότητα. Η εκδήλωση έκλεισε με ένα τελευταίο μουσικό πολυφωνικό  κομμάτι από το Καραβάνι. 

     Συμπερασματικά, η εκδήλωση ήταν μία ΛΙΤΗ, ΣΕΜΝΗ, ΑΠΕΡΙΤΤΗ και με μεγάλο ΣΕΒΑΣΜΟ στην μνήμη του Μιχάλη μας και σε χαμηλούς τόνους, όπως θα ήθελε άλλωστε ο αγαπημένος μας απών…

     Ευχαριστούμε όλους τους παριστάμενους και εννοείται βεβαίως το ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ, τόσο για τη σύλληψη της ιδέας, όσο και για την υλοποίησής της.   

 ΦΙΛΙΑΤΕΣ 11/12/2023                                              ΑΛΚΗΣ ΦΑΤΣΙΟΣ

                                                                                   ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ Κ.Ι.ΜΕ.ΘΕ.

Θέλετε να μας στηρίξετε;

Μια δωρεά από εσάς μας είναι πολύτιμη. Χρησιμοποιήστε τον σύνδεσμο της paypal για ασφάλεια: