paramythianews

Nέα από δήμο Σουλίου – Θεσπρωτία – Ήπειρο

Το επιμελητήριο Θεσπρωτίας για την ημερίδα Ιχθυοκαλλιέργειας

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η Ημερίδα Ιχθυοκαλλιέργειας: 

«Η υδατοκαλλιέργεια ως μοχλός ανάπτυξης και εξωστρέφειας & η συμβολή της στην οικονομία της Θεσπρωτίας»

Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας, σε συνεργασία με το Σύλλογο Υδατοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας, διοργάνωσε το Σάββατο 28 Μαΐου στις 10:00 π.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του ξενοδοχείου Sivota Diamond Spa Resort στα Σύβοτα, ημερίδα Ιχθυοκαλλιέργειας, με θέμα:

«Η Υδατοκαλλιέργεια ως μοχλός Ανάπτυξης και Εξωστρέφειας & η συμβολή της στην οικονομία της Θεσπρωτίας»

στα πλαίσια υλοποίησης του Υποέργου 6 της Πράξης «Πρόγραμμα Ανάδειξης και Προβολής Προϊόντων Ιχθυοκαλλιέργειας Θεσπρωτίας» Μέτρο 3.4.3. «Μέτρα Εμπορίας», ΕΠΑΛΘ 2014-2020 MIS 5066824.

Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους κι απεύθυναν χαιρετισμό ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κος Γεώργιος Γεωργαντάς, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κος Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κος Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, οι Βουλευτές Θεσπρωτίας κ.κ. Βασίλειος Γιόγιακας και Μάριος Κάτσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας κος Θωμάς Πιτούλης, η Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένα Ηγουμενίτσας ΑΕ κα Ρεγγίνα Δηλαβέρη, ο Πρόεδρος της ΘΕΣ.Π.Ο.Α.Υ. κος Παναγιώτης Πάντος, ο Πρόεδρος της ΕΛ.Ο.Π.Υ. (Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας) κος Απόστολος Τουραλιάς και οι Δήμαρχοι Ηγουμενίτσας κος Ιωάννης Λώλος και Φιλιατών κος Σπυρίδων Παππάς.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας κος Αλέξανδρος Πάσχος, στο χαιρετισμό του παρουσίασε συνοπτικά τον νομό, τους βασικούς αναπτυξιακούς πυλώνες της Θεσπρωτίας και επικεντρώθηκε στην πολυεπίπεδη σημασία της Υδατοκαλλιέργειας στην τοπική οικονομία. Ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τον κο Υπουργό για την πολυαναμενόμενη, και επί σειρά πολλών ετών διεκδικούμενη, έκδοση Π.Δ. για τον χαρακτηρισμό και οριοθέτηση της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιέργειας Θεσπρωτίας, εστιάζοντας στην ανάγκη άμεσων ενεργειών για την βελτίωση των κάθετων οδών πρόσβασης στις μονάδες και κυρίως στην έλλειψη πρόσβασης των ιχθυοκαλλιεργειών μας στην Λωρίδα Σαγιάδας στο διαδίκτυο, αποσπώντας την διαβεβαίωση του Υπουργού ότι το αίτημα της Θεσπρωτίας για την επέκταση της ευρυζωνικότητας κι εγκατάσταση οπτικής ίνας μέχρι τις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειες θα λάβει άμεση προτεραιότητα για την σύντομη υλοποίησή του.

Ο συντονισμός της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε από τον Δημοσιογράφο κο Νικόλαο Υποφάντη.

Ακολούθησε η παρουσίαση των ακόλουθων ενοτήτων από τους εισηγητές τους:

«Παρουσίαση Πράξης: Πρόγραμμα Ανάδειξης και Προβολής Προϊόντων Θαλάσσιας Ιχθυοκαλλιέργειας Θεσπρωτίας.» από τον κο Πέτρο Ζουμπούλη, Δ/κο Προϊστάμενο & Υπεύθυνος Έργου του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας (έκλεισε με το σχόλιο του Υπουργού ότι αξίζει να υπάρξει συνέχεια στην υλοποίηση Πράξεων από το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας αφού πέτυχε την υλοποίηση τόσων πολλών δράσεων με τον μικρό διαθέσιμο προϋπολογισμό της Πράξης)

«Η διατροφική αξία της κατανάλωσης ψαριών για την υγεία και την πρόληψη του καρκίνου» από τον κο Φιλόπουλο Ευάγγελο, Προέδρο της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας

«Τεκμηριωμένες απαντήσεις ειδικών, σε καθημερινές ερωτήσεις καταναλωτών: το διαχρονικό και καινοτόμο επιστημονικό πρόγραμμα της ΕΛΟΠΥ» από την κα Αικατερίνη Λύτρα, Κτηνίατρο – Ιχθυοπαθολόγο, Επιστημονική Σύμβουλος & Σύμβουλος Επικοινωνίας ΕΛΟΠΥ

«Η θρεπτική αξία των ψαριών στην διατροφή μας» από την κα Νεφέλη Πασιάκου Διατροφολόγος

«Ιχθυοκαλλιέργειες και Περιβάλλον» από τον κο Γρηγόριο Κρέη, Διευθυντή του ΙΝΑΛΕ

«Εφαρμογή της μεθόδου Αξιολόγησης Κύκλου Ζωής (LCA) για την εκτίμηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στην ιχθυοκαλλιέργεια της Θεσπρωτίας» από τους: Δρ. Ευάγγελο Κωνσταντινίδη, Ιχθυολόγο MSc, PhD, & Δρ. Κώστα Περδικάρη, Ιχθυολόγο MSc, PhD του Τμήματος Αλιείας της Π.Ε. Θεσπρωτίας, 

«Ιχθυοκαλλιέργειες – Εξαγωγές – Συμβολή στην Εθνική οικονομία» από τον κο Συμεών Διαμαντίδη, Οικ. Επόπτη του ΣΕΒΕ (Σύνδεσμο Εξαγωγέων) 

«Λιμάνι Ηγουμενίτσας – Πυλώνας Ανάπτυξης Εξαγωγών» από τον κο Αθανάσιο Πορφύρη, Διευθύνων Σύμβουλο της ΟΛΗΓ ΑΕ

«Επισκόπηση του κλάδου της θαλάσσιας ιχθυοκαλλιέργειας στη Θεσπρωτία» από τους: Δρ. Ευάγγελο Κωνσταντινίδη, Ιχθυολόγο MSc, PhD, Δρ. Κώστα Περδικάρη, Ιχθυολόγο MSc, PhD του Τμήματος Αλιείας της Π.Ε. Θεσπρωτίας & κα Σταυρούλα Ντάσκα, MSc, Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν, στην κατάμεστη αίθουσα του Συνεδρίου, Περιφερειακοί Σύμβουλοι και Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες της Ηπείρου, η Πρόεδρος του Περιφερεικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος Σουλίου, εκπρόσωποι φορέων και Σωμάτων Ασφαλείας της Θεσπρωτίας, οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων Ιωαννίνων και Αιτωλοακαρνανίας, εκπρόσωποι Τύπου από την Περιφέρεια Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας και πλήθος Ιχθυοκαλλιεργητών.

Σημαντικό σημείο αποτελεί το γεγονός ότι η ημερίδα, επιλέχθηκε και συμπεριλήφθηκε στην Ευρωπαϊκή λίστα δράσεων Ναυτικής Ημέρας European Maritime Day in My Country για το έτος 2022.

Θέλετε να μας στηρίξετε;

Μια δωρεά από εσάς μας είναι πολύτιμη. Χρησιμοποιήστε τον σύνδεσμο της paypal για ασφάλεια: