paramythianews

Nέα από δήμο Σουλίου – Θεσπρωτία – Ήπειρο

Φωτογραφίες από τις πανελλήνιες εορτές του Σουλίου το 1963

Του Μάριου Αναστασίου Μπίκα

Φωτογραφίες από τις πανελλήνιες εορτές του Σουλίου το 1963.  

Στις 30 Απριλίου του 1963 τελέσθηκαν στο Σούλι οι τρίτες κατά σειρά πανελλήνιες διήμερες εορτές του Σουλίου.  Στις εορτές αυτές έλαβε μέρος και το Γυμνάσιο της Παραμυθιάς, κυρίως με χορευτικά τμήματα των δύο  τελευταίων τάξεων. Εκεί μαθήτριες και μαθητές με παραδοσιακές ενδυμασίες χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς.  Εκτός των χορών, χαρακτηριστική ήταν η σκηνή της μεταφοράς της ελληνικής σημαίας από το Κούγκι στο Σούλι (πηγάδια). Τέσσερις μαθήτριες, ενδεδυμένες παραδοσιακά, κρατούσαν τη σημαία εκάστη ανά μία γωνία. Έμπροσθεν και όπισθεν της σημαίας προηγούνταν και έπονταν δύο (2)  εύσωμοι φουστανελάδες μαθητές. Και έμπροσθεν των δύο (2) πρώτων φουστανελοφόρων προπορεύονταν η μαθήτρια Αντωνίου Αυγούλα. 

Την εποχή εκείνη δεν είχε κατασκευαστεί ακόμα η αμαξιτή οδός Γλυκή – Σούλι. Η μετάβαση των επισκεπτών γινόταν με αυτοκίνητο μέχρι τη Γλυκή και από εκεί  πεζή ή επί των μεταφορικών υποζυγίων, μέσω   Σκάλας της Τζαβέλαινας,  Γέφυρας του Ντάλα  και Σαμονίβας, έφθαναν στο Σούλι. Η διαδρομή ήταν γραφική,  πολύ κουραστική και μόνο η ανάβαση διαρκούσε  δύο (2) ώρες περίπου.

Τη δεύτερη ημέρα των εορτών του Σουλίου στην Παραμυθιά και σε αίθουσα του  Δημοτικού Σχολείου Βούλγαρη οι μαθητές του Γυμνασίου της Παραμυθιάς   ανέβασαν  θεατρική παράσταση, η οποία είχε σχέση με την πτώση του Σουλίου το 1803. Την παράσταση αυτή παρακολούθησαν και όλες οι πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές της Ηπείρου, ως και δέκα (10) Μητροπολίτες της Ιεράς Συνόδου. Εντυπωσίασε δε τόσο πολύ το ακροατήριο, ώστε προτάθηκε να ανεβαστεί και σε κεντρικό θέατρο των Αθηνών. Η πρόταση όμως αυτή δεν πραγματοποιήθηκε για λόγους που είχαν σχέση με τη λειτουργία του Γυμνασίου.

  Φωτογραφίες από τις πανελλήνιες εορτές του Σουλίου (30.04.1963) 

(1)   Προς ανατίναξη ομοίωμα της  Αγίας Παρασκευής στο Κούγκι  κατά τις εορτές του Σουλίου 
                       Αρχείο Πάστρα Βασίλη (Συνταξιούχου Ωτορινολαρυγγολόγου)

(2)  Έφιππος ο Μητροπολίτης Παραμυθίας Τίτος (Ματθαιάκης) σε εορτές του Σουλίου. 
                                                   Αρχείο Romfea Gr. 

(3)  Έφιππος ο Μητροπολίτης Παραμυθίας Τίτος  (Ματθαιάκης) εν μέσω ιερέων απέ-ναντι από το Κούγκι.                       Αρχείο Romfea Gr.

   (4)  Ο αείμνηστος Γυμνασιάρχης Πάστρας Γεώργιος  έφιππος στο Σούλι 
                                         Αρχείο Πάστρα Βασίλη (ό.α.)

    

(5)  Αναπαράσταση της ανατίναξης του Κουγκιού  
                                    Αρχείο Πάστρα Βασιλείου (ό.α.)

                    

(6)   Διακρίνονται :  Η Αυγούλα Αντωνίου, όπισθεν αριστερά ο Καλύβας Θεόδωρος, ο Πάστρας Βασίλειος, η Κασκάνη Έλλη (αριστερά), η Τζάτζου Ευθέρπη (;) η Λάμπρου Βασιλική και η Εργολάβου Βασιλική (δε διακρίνεται) κρατούν τη σημαία του Σουλίου. Όπισθεν ο Μπίκας Μάριος (δεξιά) και ο Αλεξίου Ευάγγελος. 
     Αρχείο Πάστρα  Βασίλειου (ό.α.) 

(7)          (Διακρίνονται οι ίδιοι της προηγούμενης φωτογραφίας)                                             
          Αρχείο Πάστρα Βασίλη (ό.α.)

                             

(8) Διακρίνονται :  Αριστερά ο Γυμνασιάρχης Πάστρας Γεώργιος. Η Εργολάβου Βασιλική (πρώτη). Δεξιά της η Κασκάνη Έλλη. Ακολουθούν : η Αυγούλα Αντωνίου,  η Λάμπρου Βασιλική   και ο Αλεξίου Ευάγγελος ….
                                                Αρχείο Πάστρα Βασίλη (ό.α.)

(9) Ο Γυμνασιάρχης Πάστρας Γ.εκφωνεί τον πανηγυρικό της ημέρας και δεξιά του ο Αρχιμανδρίτης της Παραμυθιάς  Τίτος (Καράντζαλης).
                                                  Αρχείο Πάστρα Βασίλη (ό.α.)

(10)   Στο μέσον ο Γυμνασιάρχης Πάστρας Γεώργιος 
                                           Αρχείο Πάστρα Βασίλη (ό.α.)

                          

(11)   Χορός στο Σούλι.  Διακρίνονται από τα αριστερά : Η Εργολάβου βασιλική που σέρνει το χορό,  η Βασιλική Λάμπρου, ο Μπίκας Μάριος, η Παπαγιάννη Χρυσή και η Ευθέρπη Τζάτζου 
                           Αρχείο Μ.Α.Μ. (Συνταξιούχου δάσκαλου)

(12) Σούλι. Καθιστές : Από τα αριστερά : Κασκάνη Έλη, Δήμου Αντιγόνη,  Λάμπρου Βασιλική. ΄Οπισθεν    όρθιοι : από τα αριστερά : Πάστρας Βασίλειος, Καλύβας Θεόδωρος, άγνωστος, Διαμάντης Θεμιστοκλής θεολόγος καθηγητής, άγνωστος, Νίκου Αλκμήνη, Μπίκας Μάριος και Αλεξίου Ευάγγελος.                                     
         Α. Μ. Μ. (ό.α.) 

(13)      Ο Καλύβας Θεόδωρος μπροστά στο μαρμάρινο μνημείο  του Σουλίου 
                 Αρχείο Καλύβα Θεόδωρου (Συνταξ. μαθηματικού Β΄. εκπαίδ.)

  (14)   Ο Μπίκας Μάριος  μπροστά στο μαρμάρινο μνημείο του Σουλίου 
                                                     Αρχείο  Μ.Α.Μ. (ό.α.)

         

Το εικονιζόμενο μνημείο σήμερα δεν υπάρχει. Κτίστηκε το 1960.  Πότε όμως  και γιατί καταστράφηκε δεν έχει με βεβαιότητα διευκρινιστεί. Σε φωτογραφία Θεσπρωτικής εφημερίδας κατά τις πρώτες εορτές του Σουλίου  παρουσιάζονται οι επί της στήλης μαρμάρινες πλάκες δεμένες με σκοινιά. (Βλέπ. στο παράρτημα : α.  δημοσίευμα εφημε-ρίδας. και β. Βασίλη Κραψίτη « Ιστορία της Παραμυθιάς », Β΄. έκδ., Αθήνα 1991, σελ. 157 ( φωτογραφία ).

Ο Ντουλμπέρης Νικόλαος : «  Το αναφερόμενο μνημείο έκτισε το 1960 ο εμπειροτέχνης πατέρας μου  Ντουλμπέρης Σταύρος. Για να γεμίσουν οι μαστόροι το καλούπι της πυραμίδας του, έριχναν το τσιμέντο  με το κονσερβοκούτι, επειδή τότε δεν υπήρχαν τα σημερινά τεχνικά μέσα.  Νωρίτερα, πριν το 1960, ο πατέρας μου είχε  φτιάξει και τη γέφυρα στου Ντάλλα, στους μύλους του Σουλίου »

(15)   Σούλι.  Τελειόφοιτοι του Σχολ. έτους 1962-63  κατά τις πανελλήνιες εορτές  του Σουλίου              Αρχείο Μπέλλου Βασίλη (Συνταξ. στην Αθήνα οικονομολόγου)

(16) Σκάλα της Τζαβέλαινας 1963.  Επιστροφή από το Σούλι.  Πρώτος ο Νομάρχης Θεσπρωτίας Ηλίας Τσιρικνίδης. Ακολουθεί ο Γεώργιος Μπουρνάς και όπισθεν αυτού  έφιππος ο Γυμνασιάρχης Πάστρας Γ..  
                                               Αρχείο  Πάστρα Βασίλη (ό.α.)

(17) Σούλι 27.05.2001 Ο Χρήστος Παππάς, πρόεδρος της Κοινότητας Σουλίου, ανακηρύσσει τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Στεφανόπουλο επίτιμο Δημότη του Σουλίου και του επιδίδει το χρυσό κλειδί του ιστορικού Σουλίου.  
Αρχείο Χρήστου Παππά (συνταξ. οδοντιάτρου και προέδρου της Κοινότητας Σουλίου)


                  Ο Ηλίας Τσιρικνίδης (1915-1999) είναι ο μεγαλύτερος  των Ποντίων ποιητών. Γεννήθηκε στο Νοβοροσίσκ της Ρωσίας.  Στην Ελλάδα ήρθε το 1925. Σπούδασε οικονομικά   στην ΑΣΚΕ και διετέλεσε Νομάρχης Θεσπρωτίας, Λευκάδας και Καβάλας.                                 

   Μάριου Αναστασίου Μπίκα

Θέλετε να μας στηρίξετε;

Μια δωρεά από εσάς μας είναι πολύτιμη. Χρησιμοποιήστε τον σύνδεσμο της paypal για ασφάλεια: