paramythianews

Nέα από δήμο Σουλίου – Θεσπρωτία – Ήπειρο

Όταν παιδιά του νηπιαγωγείου τραγούδησαν στον Άγιο Γεώργιο στον Ξηρόλοφο

Στη διάρκεια της περσινής σχολικής χρονιάς στο Νηπιαγωγείο Καρβουναρίου Θεσπρωτίας ο εκπαιδευτικός Γιώργος Νάκης τραγουδούσε με τα παιδιά αρκετά τραγούδια, τα οποία σχεδόν πάντα συνόδευε με την κιθάρα του.

Όπως γράφει ο ίδιος στο μπλογκ του “Οδεύοντας προς το καλοκαίρι, κάποιοι γονείς με παρότρυναν να καταγράψουμε κάποιο ή κάποια τραγούδια μας σε βίντεο, ώστε να διατηρήσουμε καλύτερα στη μνήμη μας τις όμορφες στιγμές που περάσαμε. Η ιδέα ωρίμασε και συζητώντας με τα παιδιά επιλέξαμε το παραδοσιακό τραγούδι Μακεδονίας “Μήλο μου κόκκινο”, που τους άρεσε ιδιαίτερα.

Ο κύβος ερρίφθη! Αμέσως ξεκινήσαμε καθημερινές πρόβες, ενώ σκέφτηκα να δούμε αν μπορούμε να εμπλουτίσουμε κάπως το τραγούδι με ορισμένα κρουστά μουσικά όργανα τα οποία θα έπαιζαν παιδιά.
Εκεί άρχισαν τα “δύσκολα”.  Το τραγούδι, ναι μεν άρεσε στα παιδιά, αλλά είναι σε ρυθμό 7/8 και θα έπρεπε να δουλέψουμε πολύ με το συγχρονισμό. Παρά τις αρχικές επιφυλάξεις μου, “η επανάληψις, μήτηρ πάσης μαθησεως”, βοήθησε πάρα πολύ τα παιδιά να εξοικειωθούν με το ρυθμό. Κάνοντας άσκηση με παλαμάκια και ταυτόχρονη μέτρηση του χρόνου φωναχτά “έ-να-α / δύ-ο / τρί-α”, διαπίστωσα ότι τα παιδιά ήταν εφικτό να “κρατούν” το ρυθμό τουλάχιστον στην εισαγωγή του τραγουδιού, όπου και δεν τραγουδούσαν. Και πραγματικά, αυτό έγινε. Προτιμήσαμε δύο κρουστά όργανα: σείστρο και καστανιέτες. Το σείστρο θα έπαιζε τρεις φορές στους αντίστοιχους ισχυρούς χρόνους του κάθε μέτρου των επτά ογδόων, ενώ οι καστανιέτες μόνο στον πρώτο χρόνο του κάθε μέτρου. Τα παιδιά το κατάλαβαν και προχωρήσαμε.
Το βίντεο γυρίστηκε στο εξωκκλήσι Αγίου Γεωργίου πάνω στο λόφο του παλιού χωριού του Ξηρολόφου, κοντά στο Καρβουνάρι και στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας, σε μία πανέμορφη τοποθεσία με πλούσια βλάστηση, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει υπεραιωνόβιες ελιές και λιγοστά εναπομείναντα κτίσματα, όπου ο χρόνος σταμάτησε, με τους κατοίκους του να έχουν κατεβεί πλέον στα πεδινά.
Τη σκηνοθεσία του βίντεο ανέλαβε ο Μενέλαος Συκοβέλης, ενώ τα γυρίσματα και η ανάρτηση στο διαδίκτυο πραγματοποιήθηκαν με τη συγκατάθεση των γονέων των παιδιών.

Θέλετε να μας στηρίξετε;

Μια δωρεά από εσάς μας είναι πολύτιμη. Χρησιμοποιήστε τον σύνδεσμο της paypal για ασφάλεια: