paramythianews

Nέα από δήμο Σουλίου – Θεσπρωτία – Ήπειρο

Άρθρο: Σκλήρυνση κατά Πλάκας και το δικαίωμα στην εργασία

Σκλήρυνση κατά Πλάκας και το δικαίωμα στην εργασία

Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας είναι μία χρόνια φλεγμονώδης, αυτοάνοση, απομυελινωτική νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι η κόπωση, οι οπτικές διαταραχές, η σπαστικότητα, η αδυναμία, τα προβλήματα ισορροπίας, οι αισθητικές διαταραχές, ο πόνος, οι κυστικές ή εντερικές διαταραχές, οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες, οι διαταραχές του λόγου, τα προβλήματα στην κατάποση, οι συναισθηματικές  διαταραχές και η γνωστική έκπτωση, καταδεικνύοντας τη σοβαρή επίπτωση της πάθησης στην ποιότητα ζωής των ασθενών. Οι διαταραχές που προκαλεί η ασθένεια έχουν άμεσες επιπτώσεις στην προσωπική και οικογενειακή ζωή του ατόμου. Η ποιότητα ζωής των ασθενών με ΣΚΠ μειώνεται με την εξέλιξη της αναπηρίας, με την ηλικία , το φύλλο, την πάροδο του χρόνου.

Κάθε άτομο με ΣΚΠ παρουσιάζει διαφορετικά συμπτώματα για αυτό παρομοιάζουν την νόσο με δακτυλικό αποτύπωμα. Χαρακτηρίζεται από εξάρσεις και υφέσεις και από ακανόνιστη έναρξη και διάρκεια των συμπτωμάτων. Επειδή τα συμπτώματα είναι πολλά οι θεραπείες στοχεύουν  στην ελάττωση των υποτροπών και στην καθυστέρηση εμφάνισης της οποιαδήποτε αναπηρίας. Η Πολλαπλή ΣΚΠ, πολλαπλή γιατί τα προβλήματα είναι πολλά όπως ανέφερα πιο πάνω, είναι μία χρόνια νόσος η οποία με τα πολλά προβλήματα που προκαλεί στα άτομα που νοσούν δημιουργεί δυσκολίες   για εργασία και είναι αρκετά δαπανηρή για τον ασθενή και την οικογένεια. Ο ασθενής με αστάθεια , έντονη κόπωση ή διπλωπία δεν μπορεί να εργαστεί  σαν πωλητής, σερβιτόρος, χτίστης κλπ. Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου λειτουργεί το κράτος πρόνοιας το κράτος μεριμνεί ώστε οι ασθενείς με ΣΚΠ να εργάζονται σαν θυρωροί ή υπάλληλοι σε γραφείο  είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα.  Η πολιτεία είναι αναγκαίο να δημιουργήσει προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης για τους άνεργους ασθενείς.

Η τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να προωθήσει  άτομα με ΣΚΠ για εργασία με αντικείμενα σε θέσεις γραφείου.

Η Πολιτεία και η Αυτοδιοίκηση έχουν χρέος να σέβονται τα δικαιώματα των πασχόντων με ΣΚΠ και γενικά των ατόμων με αναπηρία για μια υγιή, αξιοπρεπή διαβίωση .

Παπαζώη Αγλαΐα Γραμματέας

Του Συλλόγου Στήριξης και Αλληλεγγύης 

Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας

Θέλετε να μας στηρίξετε;

Μια δωρεά από εσάς μας είναι πολύτιμη. Χρησιμοποιήστε τον σύνδεσμο της paypal για ασφάλεια: