paramythianews

Nέα από δήμο Σουλίου – Θεσπρωτία – Ήπειρο

Ορίζοντες Ηπείρου: Άμεση αποκατάσταση του «περιβαλλοντικού εγκλήματος» στις Πηγές του Αχέροντα

Ζητάμε την άμεση αποκατάσταση του «περιβαλλοντικού εγκλήματος» στις Πηγές του Αχέροντα

Την αποκλειστική ευθύνη φέρνει η Περιφερειακή Αρχή για την εγκληματική παρέμβαση κοντά στις πηγές Αχέροντα και συγκεκριμένα στην περιοχή του Δημοτικού Διαμερίσματος Γλυκής Θεσπρωτίας. 

Σε μία περιοχή χαρακτηρισμένη ως Natura ,όπου επιτρέπονται μόνο ήπιες παρεμβάσεις, με αιτιολογία την απομάκρυνση νεκρών πλατάνων λόγω ασθένειας, επιλέχθηκε από την Περιφερειακή Αρχή, χωρίς καμία λογική, παρέμβαση με βαρέα ερπυστριοφόρα μηχανήματα.

Αποτέλεσμα η καταστροφή σχεδόν συνολικά του περιβάλλοντος χώρου χλωρίδας και πανίδας, το μπάζωμα ρεμάτων, πηγών και ως ένα σημείο την αλλαγή ακόμη και της κοίτης του ποταμού. Αυτή τη στιγμή, πλην ελάχιστων μικρών δέντρων ο χώρος θυμίζει περισσότερο, κρανίου τόπο, παρά πεζοπόρα διαδρομή αναψυχής και τουριστικής αξιοποίησης.

Η περιβαλλοντική καταστροφή που προκλήθηκε, είναι άνευ προηγουμένου και διαπιστώθηκε “ιδίοις όμμασι” από στελέχη της παράταξής μας μετά από αίτημα κατοίκων και φορέων της περιοχής να την επισκεφτούμε. Το θέαμα που αντίκρισε το κλιμάκιο των Οριζόντων Ηπείρου δυστυχώς επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά τον τρόπο με τον οποίο παρεμβαίνει χωρίς κανένα σχέδιο η Περιφέρεια Ηπείρου σε όλα τα πεδία ευθύνης της.

Ζητάμε άμεσα την πλήρη αποκατάσταση του χώρου μέσα από συγκεκριμένη μελέτη προσαρμοσμένη στην ιδιαιτερότητα της περιοχής χαρακτηρισμένη ως Natura αποκαθιστώντας το φυσικό κάλλος με ήπιες παρεμβάσεις και την φύτευση δέντρων της ίδιας οικογένειας που σύμφωνα με το Ινστιτούτο ΕΛΓΟ Δήμητρα δεν προσβάλλονται από το συγκεκριμένο μύκητα.

Θέλετε να μας στηρίξετε;

Μια δωρεά από εσάς μας είναι πολύτιμη. Χρησιμοποιήστε τον σύνδεσμο της paypal για ασφάλεια: