paramythianews

Nέα από δήμο Σουλίου – Θεσπρωτία – Ήπειρο

Αφιέρωμα: Θεσπρωτικά Κάστρα – Το κάστρο της Ραβενής

  Της Κωνσταντίνας Ζήδρου – Αρχαιολόγος  

Αφιέρωμα: Θεσπρωτικά ΚάστραΤο κάστρο της Ραβενής

Φωτογραφία :www.greece.com RAVENI CASTLE ΚΑΣΤΡΟ ΡΑΒΕΝΗΣ by vafil 

Η Ήπειρος κατοικείται σχεδόν αδιάκοπα από την απώτατη προϊστορία έως σήμερα. Έκαστη γωνιά της χαρακτηρίζεται απο μία μοναδική, μακραίωνη ιστορική πορεία. Συχνά, αδιάψευστοι μάρτυρές της στέκουν τα πολυάριθμα οχυρωματικά έργα, «φυτρωμένα» σε κάθε βουνό, λόφο, ραχούλα, ύψωμα και γενικά κάθε γεωλογικό σχηματισμό.

Η Ραβενή Θεσπρωτίας δε θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση, καθώς η θεσπρωτική γη βρίθει αρχαίων κάστρων. Πιο συγκεκριμένα, πλησίον του ποταμού Καλαμά, 7 περίπου χιλιόμετρα δυτικά της Βροσίνας και βόρεια της σύγχρονης κοινότητας Ραβενής, στην κορυφή ενός λόφου, απόκρημνου από την πλευρά του ποταμού και ομαλού από την πλευρά του χωριού, πλαισιωμένου ανατολικά και δυτικά από αντίστοιχα ρέματα, διατηρούνται τα λείψανα του αρχαίου τειχισμένου οικισμού, χρονολογημένου, από τον καθηγητή Σ. Δάκαρη, στα τέλη του 4ου π.Χ. αι. 

Ο περίβολος τοποθετείται στην κορυφή του λόφου. Έχει περίμετρο 590 μέτρα, πλάτος που κυμαίνεται από 3,50μ. έως 3,60μ. και περικλείει μία έκταση περίπου 2 εκταρίων. Είναι κατασκευασμένος με αργολιθοδομή, από εγχώριους, μεσαίου μεγέθους και περίπου πολυγωνικού σχήματος λίθους. Ένα τμήμα του στη δυτική πλευρά, διαστάσεων 6,50μ. χ 3,50μ. και πάχους 2,80μ., έχει ανεγερθεί σύμφωνα με το ισόδομο σύστημα. Στη νότια πλευρά, όντας βραχώδης και φυσικά οχυρή, δε σώζονται ίχνη τείχους. Αντίστοιχα, η δυτική ενισχύεται από έναν ορθογώνιο πύργο, ενώ η παράλληλη ανατολική από μία θλάση και τρεις ορθογώνιους πύργους, πλάτους από 6,30μ. έως 6,40μ., οι οποίοι προβάλλουν κατά 4,50μ. έως 6,50μ. Στην τελευταία βόρεια πλευρά, ανοίγεται η κύρια πύλη του οικισμού, πλάτους 2,80μ. Αρχαίος κατηφορικός δρόμος, πλάτους 3μ., εξασφάλιζε την επικοινωνία με τους πρόποδες του λόφου και τον ποταμό.

Στο εσωτερικό του οικισμού, διακρίνονται λείψανα αρχαίων οικοδομημάτων και αναλημματικών τοίχων, σκιαγραφώντας την ύπαρξη οικοδομικών τετραγώνων, καθώς και πληθώρα κεράμων στέγης. Τέλος, περιμετρικά του οικισμού, στις θέσεις «Αγ. Παρασκευή» δυτικά, «Αγία Μαρίνα» ΒΔ και «Αναβρυστικά» ΝΑ, έχουν εντοπιστεί αρχαίοι τάφοι.

Θέλετε να μας στηρίξετε;

Μια δωρεά από εσάς μας είναι πολύτιμη. Χρησιμοποιήστε τον σύνδεσμο της paypal για ασφάλεια: