paramythianews

Nέα από δήμο Σουλίου – Θεσπρωτία – Ήπειρο

Συνέντευξη: Δημήτρης Χρήστου: 0 έργα + 0 έργα = δημοτική αρχή δήμου Σουλίου

Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Πολιτική”

Ο Δημήτρης Χρήστου με μεγάλη εμπειρία στην τοπική αυτοδιοίκηση έχει «κλέψει» πολλές φορές τις εντυπώσεις στα δημοτικά συμβούλια με θέσεις και ερωτήσεις που φέρνουν σε δύσκολη θέση την δημοτική αρχή. Το ίδιο αιχμηρός είναι και στην συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «Πολιτική»

Κύριε Χρήστου, είστε από τους πιο παλιούς του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Σουλίου. Ποιο ήταν το κίνητρο σας για να ασχοληθείτε με τα κοινά;

Ξεκίνησα να ασχολούμαι με την τοπική αυτοδιοίκηση εδώ και 15 χρόνια. Έτυχε να εκλεγώ νέος ως δημοτικός σύμβουλος, είναι πολύ δύσκολο να μπορέσεις να εκλεγείς νέος. Δεν το φέρω στην τύχη αλλά στην εργατικότητα και στην όρεξη που έχουμε για τον τόπο μας.

Ξεκινήσαμε από φτωχές οικογένειες, ζούσαμε στο σπίτι δέκα άνθρωποι κάτω στο χωριό μας, ασχολούμασταν με τα αγροτικά και κτηνοτροφικά… δύσκολα χρόνια. Σιγά σιγά οι κοινότητες έγιναν δήμοι και ο δήμος Αχέροντα με τους ανθρώπους που είχε τότε έδειξε μία ανάπτυξη, φτιάχτηκαν δρόμοι, φτιάχτηκαν πεζοδρόμια, δούλευαν τα ΤΟΕΒ καλά, οι κτηνοτρόφοι είχαν περισσότερα έσοδα, οι αγρότες το ίδιο, και μέσα από την αυτοδιοίκηση είπα ότι μπορώ να βοηθήσω και εγώ.

Ξεκίνησα από τον δήμο Αχέροντα και  στην συνέχεια δήμο Σουλίου με στόχο πάντα το καλύτερο μέλλον του δήμου μας.

Μας είπατε ότι είστε από οικογένεια του πρωτογενή τομέα. Σε ποια κατάσταση είναι ο πρωτογενής τομέας στον δήμο Σουλίου:

Ο πρωτογενής τομέας είναι ένα δύσκολο κομμάτι για τους νέους αλλά και για τους παλιούς. Εδώ πρέπει να «αγοράσεις» το μεροκάματο σου, δηλαδή πρέπει να αναπτύξεις κτηνοτροφική μονάδα, μηχανήματα, ώστε πάνω σε αυτό να κάτσεις να δουλέψεις. Ο πρωτογενής τομέας του δήμου Σουλίου έχει σοβαρό πρόβλημα διότι οι άνθρωποι που διοικούν τον δήμο τα τελευταία 10 χρόνια δεν μπόρεσαν να το καταλάβουν γιατί δεν ασχολούνται με αυτό το αντικείμενο. Ο κάμπος της Παραμυθιάς πριν 10-12 χρόνια ζούσε από αγρότες και κτηνοτρόφους, καλλιεργούταν όλη η πεδιάδα.

Ο κάμπος του Αχέροντα συνεχίζει να λειτουργεί, είναι πιο ευέλικτος καθώς δουλεύει και με άλλες καλλιέργειες όπως είναι τα δέντρα, όπως είναι τα ακτινίδια. Αυτή τη στιγμή παλεύουμε να αναπτύξουμε τις νέες καλλιέργειες, εκτός από αυτές που ανάφερα, όπως το σπαράγγι, το μανταρίνι, το πορτοκάλι, τα κηπευτικά, έχω φίλους που ασχολούνται με την ντομάτα, έχουν θερμοκήπια με υδροπονία.

Με μικρές καλλιέργειες να μπορεί κάποιος να έχει μεροκάματο να ζήσει την οικογένεια του και να μείνει η γενιά μας, η οποία διοικεί αυτήν την στιγμή, για να φτιάξει αυτόν τον τόπο. Να μείνουν οι νέοι, τα παιδιά μας, αν υπάρχει ένα χαμόγελο πάνω σε αυτό που λέγεται πρωτογενής τομέας.

Δυστυχώς όμως δεν έχουμε ανθρώπους, αυτοί οι άνθρωποι που ασχολούνται σήμερα με την αυτοδιοίκηση, εκτός από την περιφέρεια, το μόνο που κάνουν είναι να περιμένουν πότε θα βρέξει για να δουν αν θα καθαρίσουν τον αύλακα κλπ. Δεν έχουμε έναν ηγέτη γιατί ένας δήμαρχος πρέπει να είναι ηγέτης, να ακούει μεν τους συμβούλους τους αλλά μετά να κάτσει κάτω και να κάνει ένα πρόγραμμα ώστε να μπορέσει να βοηθήσει τον κόσμο. Να αναπτύξουμε την περιοχή μας και να μην έχει ανάγκη κάποιος να παρακαλάει τον δήμαρχο για μια μικροβλάβη ή λίγο τσιμεντάκι.

Αυτήν την στιγμή ο πρωτογενής τομέας παρόλο που παρόλο που υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που μας βοηθάν και κάποιοι γεωπόνοι, από την τοπική αυτοδιοίκηση είναι νεκρός.

Είπατε ότι η περιφέρεια σας βοηθάει…

Ευτυχώς η περιφέρεια και ο κ. Καχριμάνης είναι παρών στον πρωτογενή τομέα, παρών στον κτηνοτρόφο, παρών στον καλλιεργητή, παρών στα ΤΟΕΒ. Να ξέρετε ότι αν τα ΤΟΕΒ δουλεύουν στον νομό Θεσπρωτίας – καλά στον δήμο Σουλίου το ένα ΤΟΕΒ λειτουργεί γιατί έχει σωστή διαχείριση, τα υπόλοιπα έχουν προβλήματα – οφείλετε στον κ. Καχριμάνη που προσπαθεί με τις παρεμβάσεις να λύσει αυτά τα προβλήματα ώστε να μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε τον τόπο. Αν δεν υπήρχε η περιφέρεια στον δήμο Σουλίου ο μέσος όρος ηλικίας θα ήταν πάνω από 60 χρονών. Νέος δεν θα υπήρχε στον τόπο μας. Και ευχαριστούμε και τον ευχαριστούμε που βοηθάει στον πρωτογενή τομέα.

Η γνώμη σας για τον τουρισμό στον δήμο Σουλίου ποια είναι;

Τουρισμός…. Έχουμε αυτήν την στιγμή έχουμε ένα χωριό, την Γλυκή, που έχει τον ποταμό Αχέροντα. Ο ποταμός Αχέροντας είναι η ζωή του δήμου Σουλίου. Από τον Αχέροντα αρδεύεται όλη η πεδιάδα της Παραμυθιάς. Άρα είναι η ζωή μας.

Τα τελευταία χρόνια από μόνος του ο κόσμος και από μόνοι τους οι κάτοικοι της Γλυκής έχουν καταφέρει να αναπτύξουν τον τουρισμό στο χωριό. Από την άλλη η δημοτική αρχή δεν έχει καταφέρει να κάνει απολύτως τίποτα. Και το πολεμάει αυτό που γίνεται σε αυτήν την περιοχή, παρόλο που από εκεί έχει και έσοδα, είναι το ράφτινγκ  η εμποροπανήγυρη. Αυτά τα χρήματα, κατά την γνώμη μου, έπρεπε να δίνονταν στο χωριό επί τρία. Είναι αυτό το χωριό που φέρνει κόσμο στον δήμο μας και όσο αναπτύσσουμε αυτό το χωριό θα αναπτύσσονται και τα γύρω χωριά.

Ο δήμος μας πρέπει να αποτελείται από ένα εμπορικό χωριό όπως είναι το Γαρδίκι, ένα αγροτοκτηνοτροφικό όπως είναι η Χόικα, ένα τουριστικό χωριό όπως είναι η Γλυκή, ένα κεντρικό εμπορικό κομμάτι όπως η Παραμυθιά κλπ

Αυτήν την στιγμή οι πολίτες της Γλυκής έχουν καταφέρει να φέρουν κόσμο αλλά δεν μπορούν να τον αξιοποιήσουν στο 100%. Μια έμπειρη και έξυπνη δημοτική αρχή μπορεί τον τουρισμό να τον κρατήσει από το πρωί μέχρι το βράδυ. Να δώσει διάρκεια και όχι μόνο από 1 Αυγούστου ως 15 Αυγούστου. Να κρατάει 2 μήνες. Η Γλυκή μπορεί να ανταγωνιστεί την Πάργα και άλλες τουριστικές περιοχές.

Είναι μία βιώσιμη περιοχή αλλά θέλει ανθρώπους που να είναι ηγέτες. Θέλει ανθρώπους που να μην την βλέπουν ως Γλυκή αλλά ως δήμο Σουλίου. Τουρισμό μπορούμε να έχουμε και στο Σούλι αν μπορέσουμε να το αξιοποιήσουμε όπως χρειάζεται. Δηλαδή με πεζοπορικές διαδρομές, με τον ξενώνα, με άλλα σημεία που μπορούμε να φτιάξουμε με λίγα χρήματα…. Όραμα χρειάζεται, σκέψη και θέληση. Μεγάλη δουλειά η θέληση.

Όταν ασχολείσαι με την αυτοδιοίκηση πρέπει να σκέφτεσαι ότι αφιερώνεις χρόνο από την δουλειά σου, την οικογένεια σου την προσωπική ζωή για να φτιάξεις τον τόπο σου και μετά από κάποια χρόνια να πουν «αυτά τα πράγματα τα έφτιαξε αυτή η γενιά».

Ο τουρισμός είναι ένα όραμα: τουρισμός, αγροτουρισμός, αν τα παντρέψουμε με εκδρομές στην Παραμυθιά ή στον Μεσοπόταμο, αν κάνουμε στον Κοκκυτό παραποτάμιους πεζόδρομους … και να δώσουμε ώθηση και νέες θέσεις εργασίας στους νέους μας. Το κυριότερο είναι αυτό.

Έχουμε τα νερά, έχουμε τα βουνά, έχουμε την ιστορία μας αλλά δεν έχουμε ανθρώπους που να μπορούν να τα αξιοποιήσουν.

Πως κρίνεται την δημοτική αρχή γενικότερα;

Είμαι δημοτικός σύμβουλος έχοντας σαν δήμαρχο 4 διαφορετικούς αρχηγούς. Ο καθένας ήταν αξιόλογος πάνω στις συγκυρίες της εποχής τους. Μία δημοτική αρχή πρέπει να αποτελείται από το σύνολο των ανθρώπων: από έναν δάσκαλο, από έναν που ξέρει οικονομικά, από έναν αγρότη, από έναν ελεύθερο επαγγελματία ή 2 ή 3 ή 4… γιατί η πηγή των δημόσιων εσόδων είναι ο ελεύθερος επαγγελματίας.

Θα πω για την σημερινή δημοτική αρχή. Της δόθηκε η ευκαιρία να συνεργαστεί με 5 παρατάξεις. Μπορούσε ένας έξυπνος και ώριμος δήμαρχος, πολιτικοποιημένος να έλεγε σε όλες τις παρατάξεις ποιον τομέα θέλετε και όλοι μαζί να σηκώναμε τον δήμο. Αυτό όμως δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει αυτό το όραμα και η σκέψη του πολιτικού.

Εδώ υπάρχουν τα συμφωνηθέντα, πως θα γίνουνε αντιδημάρχοι, πόσα χρόνια θα κάτσουμε, ποιος θα γίνει πρόεδρος, θα πολιτευτούμε για δεν μπορούμε να είμαστε στην Αθήνα ή στην Θεσσαλονίκη και δημιουργούμε προβλήματα πάνω στην καθημερινότητα μας, στην ζωή μας και στο μέλλον μας.

Η δημοτική αρχή παρόλο που είχε πολλές βοήθειες, παρόλο τον κορονοϊό, χρηματοδοτήθηκε.  Όμως δεν έκανε κάτι σημαντικό στον δήμο Σουλίου, το έδειξε στα 2 χρόνια που διανύσαμε, είναι ένα απολύτως τίποτα. Το μόνο που γίνεται είναι η συγκομιδή των σκουπιδιών.

Ερωτήσεις προς τον δήμαρχο και δεν μπορεί να απαντήσει και αυτοί που είναι δίπλα του κοιτάνε με αμηχανία. Άμα πάρουμε τις δημοτικές αρχές που έχω ζήσει από τον δήμο Αχέροντα ως σήμερα είναι η χειρότερη δημοτική αρχή που έχει περάσει. Και αυτό οφείλεται – δεν μπορώ να ρίξω ευθύνες σε τόσους δημοτικούς συμβούλους, όσο σε αυτόν που ηγείται. Είναι μεγάλη δουλειά, αυτός που ηγείται να βλέπει τον δήμο του σαν χάρτη, αυτός ο χάρτης είναι το τεχνικό πρόγραμμα και να λέει πρέπει να κάνω αυτό και αυτό, με αυτά τα λίγα που έχει….αλλά να κάνει κάτι.

Δεν μπορούν να συντηρήσουν τα υπάρχοντα. Τους ρωτάς που είναι οι κάδοι,δεν ξέρουν, τους ρωτάς που είναι τα μηχανήματα, δεν ξέρουν, τους ρωτάς για την Γλυκή και προσπαθούν να βάλουν διχόνοια στον κόσμο ώστε να πετύχουν τον σκοπό τους, της επανεκλογής. Το πρόβλημα δεν είναι να φτιάξουμε τον δήμο μας, τον τόπο μας, 4 χρόνια και χαιρετάμε αλλά εμείς κάναμε κάτι εδώ!

Το πρόβλημα είναι πως θα συνεχίσουν για να παίρνουν τον μισθό που τους αντιστοιχεί.

Βλέπεις σε κεντρικά σημεία όπως στο Γαρδίκι, δεν υπάρχουν φώτα, κατεστραμμένοι δρόμοι που φτιάχτηκαν προ 15ετίας, δηλαδή αν δεν υπήρχε εκείνη η δημοτική αρχή του Αχέροντα που αναβάθμισε τα χωριά μας θα ήμασταν σε καταστροφή. 

Αυτό εμείς ως αντιπολίτευση το φωνάζουμε, τους λέμε εδώ πρέπει να κάνουμε αυτό. Και όχι μόνο δεν μας ακούνε αλλά κάνουν το αντίθετο. Ένας έμπειρος, έξυπνος, ώριμος πολιτικός πάντα ακούει την συμβουλή του άλλου και την χρησιμοποιεί όπως θέλει αυτός. Το καλό είναι να ακούς, να παίρνεις ιδέες και να δημιουργείς όπως κρίνεις εσύ.

Συγγνώμη, αλλά θέλω να πω κάτι και δεν το λέω κακοπροαίρετα: Για μένα αν με ρωτήσετε για την δημοτική αρχή, για τον δήμαρχο θα σας έλεγα 0 έργα+0 έργα= Δημοτική Αρχή δήμου Σουλίου

Είστε ένας έμπειρος δημοτικός σύμβουλος. Τι θα προτείνατε για τον δήμο Σουλίου;

Αυτό που θα προσπαθούσα να κάνω είναι να χώριζα τον δήμο ως προς τι χρειάζεται η κάθε περιοχή. Μεγάλη βάση θα έδινα στον τουρισμό. Ο αγροτουρισμός θα κάλυπτε όλον τον Αχέροντα. Φυσικά πρωτογενής τομέας με τους κτηνοτρόφους του Σουλίου με τις φυλές ζώων που έχουμε, και, από ότι έχω ακούσει έχουν κάστανα, θα μπορούσαμε να τους βοηθήσουμε με γεωπόνους και με άλλες υπηρεσίες.

Η Παραμυθιά θα ασχοληθεί με το εμπορικό κομμάτι αλλά πρέπει να αξιοποιηθεί. Για να αξιοποιηθεί όμως θέλει δουλειά, θέλει ανθρώπους που να έχουν επαφές με την κεντρική εξουσία, να προχωράν τα προγράμματα, οι μελέτες…. Η δημοτική αρχή να κάνει όσο περισσότερες μελέτες και ας τις αξιοποιήσει η επόμενη δημοτική αρχή.

Θα ήθελα τον δήμο μου να τον έβλεπα έναν από τους πρώτους δήμους της Ηπείρου γιατί δεν του λείπει απολύτως τίποτα. Έχουμε τα πάντα αλλά μας λείπει η όρεξη για δουλειά, η όρεξη για να φτιάξουμε αυτά που οραματιζόμαστε και αυτά που θέλει ο κόσμος… θέλει θέληση, θέλει χρόνο.

Ο δήμος μας υπερφορολογεί με τα δημοτικά τέλη τους δημότες για να έχει έσοδα. Δεν είναι αυτή η λύση όμως. Προσπαθείς να βρεις έσοδα από πόρους που μπορούν να βοηθήσουν και τον δήμο και τους δημότες και την ανάπτυξη.

Επειδή ο δήμος μας σχετίζεται κατά κύριο λόγο με τον πρωτογενή τομέα, ένα 10% είναι ο τουρισμός – εκεί το έχουμε φτάσει εμείς, μπορούμε να το φτάσουμε πολύ ψηλά – θα μπορούσαμε να κάνουμε πράγματα πάνω σε αυτό το κομμάτι (τον πρωτογενή τομέα) σε συνεργασία με την περιφέρεια που το θέλει και προσπαθεί, να φτιάξουμε ποιοτικά τρόφιμα και βιολογικά, και να βάλουμε τον κόσμο να εργαστεί στον πρωτογενή τομέα. Να κρατήσουμε τους νέους. Δεν μπορούμε να φτάσουμε στην κορυφή αν δεν πάμε σταδιακά.

Πιστεύω ότι μια δημοτική αρχή πρέπει να αγαπάει τον τόπο της Να κάτσει με αγάπη και όραμα να φτιάξει τον δήμο Σουλίου όπως του αρμόζει. Όπως είναι γνωστός για το όνομα του, όπως είναι γνωστός για τον Αχέροντα και τον τουρισμό του έτσι μπορεί να γίνει γνωστός και για άλλα θετικά που έχει ο δήμος μας.

Θέλετε να μας στηρίξετε;

Μια δωρεά από εσάς μας είναι πολύτιμη. Χρησιμοποιήστε τον σύνδεσμο της paypal για ασφάλεια: