paramythianews

Nέα από δήμο Σουλίου – Θεσπρωτία – Ήπειρο

Οι προκλήσεις του Τουρισμού στην Πέρδικα. Συγκριτικά πλεονεκτήματα και αξιοποίηση

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Πολιτική”

Του Ηλία Σ. Παππά

Οι προκλήσεις του Τουρισμού στην Πέρδικα. Συγκριτικά πλεονεκτήματα και αξιοποίηση.

Η συνεχώς αναπτυσσόμενη τουριστική αγορά στα παράλια της Θεσπρωτίας επιτάσσει την δημιουργία καινοτόμων ολιστικών λύσεων, προσφερόμενες από την τοπική αυτοδιοίκηση και την κοινωνία, για τη δημιουργία αυτόνομης μικρο-τουριστικής ταυτότητας προσαρμοσμένης τόσο στις απαιτήσεις αλλά και τις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής. Η περίπτωση της Πέρδικας αποτελεί ένα στοίχημα για τα επόμενα χρόνια, καθώς καλείται να αντιμετωπίσει την φτωχή σε ιστορικά κτήρια και τοπόσημα κληρονομιά της (εξαιτίας νεωτεριστικής αλλοίωσης), την ραγδαία δόμηση που έρχεται σαν σίφουνας από τα βόρεια όρια της αλλά και την αδυναμίας συγκρότησης, έως τώρα, μια ενιαίας αντίληψης για το τουριστικό μέλλον.  
Είναι σαφές πως μια νέα τουριστική αγορά όπως η Πέρδικα έχει το πλεονέκτημα χάραξης μιας πολιτικής για τον τουρισμό σε ένα μάκρο επίπεδο η οποία θα εκκινεί από την αρχή της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης με σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες, το περιβάλλον και τη διαγενεακή δικαιοσύνη. Ταυτόχρονα οφείλει να σέβεται την πολιτιστική κληρονομιά και την ιστορία της περιοχής και όποιες παρεμβάσεις πραγματοποιούνται να γίνονται τηρώντας στοιχεία τοπικής αρχιτεκτονικής.  Έχοντας κατά νου τα παραπάνω ακολουθούν τρεις αυτόνομες προτάσεις για την Πέρδικα, οι οποίες θα αποτελούσαν ισχυρά αναπτυξιακά τουριστικά  εργαλεία για το μέλλον.

α. Αποκατάσταση των ζημιών στο πάρκο αναψυχής Αγίου Αθανασίου με την ταυτόχρονη μετατροπή του σε μηδενικού ενεργειακού αποτυπώματος. Όσο περισσότερες καινοτομίες ενσωματώνει, καθώς και η συνδιαστικότητα του με την πολιτιστική κληρονομιά εξαιτίας της αχρονολόγητης υδροδοτικής γέφυρας που εμπεριέχει, καθιστούν την εύρεση χρηματοδότησης πλεονεκτική.  Η περιπατητική διαδρομή σε συνδυασμό με το άριστο περιβαλλοντικό προφίλ του έργου δημιουργεί ένα νέο τουριστικό προϊόν για τους επισκέπτες του χωριού. Φυσιολάτρες και περιπατητές που έλκονται από την άγρια ομορφιά του τοπίου μπορούν να περάσουν στιγμές χαλάρωσης σε ένα διευρυμένο εποχικό τουριστικό πακέτο.  Ακόμη, η γειτνίαση με το διατηρητέο πρώην μοναστήρι του Αγίου Αθανασίου βάζει τα θεμέλια για την ανάπτυξη ενός είδους θρησκευτικού τουρισμού και προσκυνηματικών περιηγήσεων.

β. Η Πέρδικα τα προηγούμενα χρόνια είχε αρκετά «Μουσουλμανικά» πέτρινα σπίτια εξαιρετικής αρχιτεκτονικής και κατασκευής, τα οποία με την πάροδο του χρόνου, την εγκατάλειψη αλλά και τις σύγχρονες ανέσεις που προσφέρει το μπετόν έχουν καταστραφεί. Ελάχιστες εξαιρέσεις αποτελούν κάποια σπίτια τα οποία με φιλότιμες προσπάθειες των κατοίκων έχουν αναπαλαιωθεί. Μια από τις γειτονιές με τα περισσότερα διατηρητέα σε πλήθος σπίτια σε σχέση με την έκταση της είναι εκείνη που εκτείνεται προς το νοτιοανατολικό άκρο της πλατείας και εμπεριέχει σε έναν κύκλο με αυτήν, περί τα δέκα τέτοια σπίτια, τα ερείπια από ένα Τούρκικο Τζαμί, το παλιό νηπιαγωγείο του χωριού και 3 πρώην ελαιοτριβεία. Η διαδρομή αυτή, με τις κατάλληλες παρεμβάσεις θα μπορούσε να μετατραπεί σε μια ιστορική πολιτιστική διαδρομή του χωριού η οποία θα του έδινε ταυτότητα και παράλληλα θα μπορούσε να προσελκύσει τουρίστες από τα κοντινά ξενοδοχεία οι οποίοι συχνά παραπονιούνται ότι δεν μπορούν να μείνουν στο χωριό περισσότερο από μία ώρα καθώς δεν έχουν κάτι να δουν. Η καλύτερη και φτηνότερη διαφήμιση στις μέρες μας είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η άρτια κατασκευή όλων αυτών των κτισμάτων θα μπορούσαν να προκαλέσουν την πολλαπλή φωτογράφιση τους και μέσα από τη διάδραση και τα εκατοντάδες “κλικ” να ανοίξουν το τουριστικό προϊόν της Πέρδικας σε χιλιάδες χρήστες του διαδικτύου που την αγνοούσαν μέχρι πρότινος.

γ. η πανδημία της Covid-19 δημιούργησε νέες συνθήκες εργασίας που με τη σειρά τους δημιούργησαν χιλιάδες ψηφιακούς νομάδες. Οι τηλε-εργαζόμενοι αναζητούν στέγη σε οποιοδήποτε σημείο η οποία να παρέχει κατ’ ελάχιστον υψηλές ταχύτητες ίντερνετ και σταθερό ηλεκτρισμό. Με αυτά τα δεδομένα, οι κλιματολογικές συνθήκες, οι σχετικά κοντινές αποστάσεις αλλά και τα συνεχώς αναβαθμιζόμενα δίκτυα οπτικών ινών καθιστούν την Πέρδικα ιδιαίτερα ελκυστικό, αλλά άγνωστο προορισμό γι αυτόν τον Υβριδικό Τουρισμό, που φαίνεται πως ήρθε για να μείνει. Η αξιοποίηση αυτής της τουριστικής ευκαιρίας είναι ιδανική για να γεμίσει κατά τη μακρά περίοδο του χειμώνα τα άδεια σπίτια που περιμένουν το καλοκαίρι.

Οι ανωτέρω προτάσεις έχουν νόημα εφόσον λειτουργούν ενισχυτικά της απασχόλησης του κατοίκων του χωριού, ως αντίβαρα της περιβαλλοντικής και πολιτιστικής υποβάθμισης, ως προστάτες της ιστορίας και της κληρονομιάς και λαμβάνοντας υπόψη σε κάθε βήμα σχεδιασμού εκτέλεσης και λειτουργίας τις αρχές των ίσων ευκαιριών και της βιωσιμότητας.

***O Ηλίας Σ. Παππάς (BA, MA, Phd Cand.) είναι Υποψήφιος Διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης με αντικείμενο τις Ευρωμεσογειακές Σχέσεις και την ήπια ισχύ του Πανεπιστημίου Κρήτης και ερευνητής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Θέλετε να μας στηρίξετε;

Μια δωρεά από εσάς μας είναι πολύτιμη. Χρησιμοποιήστε τον σύνδεσμο της paypal για ασφάλεια: